MOB wil verbouwing Binnenhof stilleggen vanwege ernst stikstofprobleem

Mobilisation for the Environment (MOB) wil dat provincie Zuid-Holland de verbouwing van het Binnenhof in Den Haag stillegt vanwege schrappen bouwvrijstelling. Die oproep doet MOB om de ernst van het stikstofprobleem duidelijk te maken.

MOB+wil+verbouwing+Binnenhof+stilleggen+vanwege+ernst+stikstofprobleem
© Dirk Hol

De verbouwing van het gebouw, waarin onder meer de Eerste en Tweede Kamer zijn gehuisvest, zou vanwege de streep die de Raad van State door bouwvrijstelling zette in strijd zijn met wetgeving. MOB stelt in een toelichting op het handhavingsverzoek dat dit wordt gedaan om de regering en beide Kamers duidelijk te maken hoe 'ernstig de chaos is'.


De vorig jaar in werking getreden Stikstofwet (WSN) vertoont volgens MOB fatale gebreken als het toestaan van grootschalige stikstofhandel alsof het 'stikstofrechten' zouden zijn, latente ruimte en de afkapgrens van 25 kilometer. 'Er wordt massaal gehandeld in stikstof door stikstofmakelaars. Echter, er is na 3,5 jaar nog geen significante reductie van stikstofuitstoot bereikt. Dit gaat de komende jaren ook niet lukken zonder revisie van de WSN', aldus MOB.


Chaos alom

Ook is er voor PAS-melders 3,5 jaar na de uitspraak van de Raad van State nog steeds geen oplossing in zicht. Desondanks probeert minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een uitbreiding van Schiphol plus het opengaan van vliegveld Lelystad te forceren. 'Kortom: er is een inadequate WSN, inadequate coördinatie tussen ministeries onderling en aansturing en coördinatie richting provincies: chaos alom', concludeert MOB.

Er is volgens de organisatie van voorzitter Johan Vollenbroek overigens wel een oplossing: revisering van de Stikstofwet op zo kort mogelijke termijn, een moratorium op het bouwen van nieuwe stallen, een stop op de handel in stikstofuitstoot en uitkoop van piekbelasters, ook de niet-agrarische bedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer