Paul Kösters van Almeerse Wind: 'Garanties van Oorsprong bieden extra inkomsten'

Duurzame energieproducenten hebben niet alleen inkomsten uit de verkoop van energie, maar ook uit de verkoop van zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO's). Maar dat gaat niet vanzelf. NLgroen/Megawind regelde het voor energiecoöperatie Almeerse Wind. 'Dat is voor ons wel lucratief', zegt secretaris Paul Kösters van die coöperatie.

Paul+K%C3%B6sters+van+Almeerse+Wind%3A+%27Garanties+van+Oorsprong+bieden+extra+inkomsten%27
NLgroen
© Studio Kastermans

De leden van Almeerse Wind zijn eigenaar van twee windturbines in het Flevolandse Almere Pampus, waarmee ze hun eigen groene stroom opwekken. Voor alle juridische, financiële en fiscale aspecten van het hele project schakelden ze een adviesbureau in. Voor het daadwerkelijk leveren van elektriciteit was een andere partner nodig die hen kon begeleiden. Het adviesbureau waar de coöperatie mee werkte, adviseerde daarvoor contact op te nemen met Nick Waltmans van NLgroen/Megawind. Dat resulteerde in een nauwe samenwerking.

Waltmans gaf het coöperatiebestuur en de leden van de coöperatie advies over diverse zaken, zoals de GvO's, ook wel groencertificaten genoemd. GvO's zorgen voor extra inkomsten voor duurzame energieproducenten. Zo'n producent kan voor elk megawattuur dat wordt geproduceerd één GvO ontvangen.

NLgroen begeleidt lokale producenten zoals Almeerse Wind en het handelsplatform Megawind bemiddelt tussen die producenten en afnemers van GvO's. Megawind is een activiteit van NLgroen vanwaaruit exploitanten van windturbines worden ondersteund bij het verhandelen van hun GvO's. Dit platform zorgt zo voor een optimale vergoeding voor de opwekkers van 100 procent duurzame Nederlandse windenergie.

Te veel om te laten liggen

Voor Almeerse Wind zorgen de GvO's voor een welkome extra inkomstenbron. 'Dat is voor ons wel lucratief', stelt Kösters vast. 'Het is te veel om te laten liggen.'

NLgroen/Megawind zorgt ervoor dat Almeerse Wind een optimale opbrengst ontvangt voor de GvO's. De coöperatie schenkt een deel aan OM Nieuwe Energie voor het aantal megawattuur dat de klanten afnemen. De overblijvende GvO's verkoopt NLgroen/Megawind voor Almeerse Wind aan andere afnemers.

Kösters is tevreden over de samenwerking. 'Waltmans heeft ons geadviseerd hoe we het verhandelen van de GvO's het beste konden regelen en hij houdt het in de gaten. De service is prima. Het loopt nu geruisloos.'

Hoge stroomprijs voor goede doelen

De torenhoge stroomprijs levert Almeerse Wind veel extra inkomsten op. 'Onze inkomsten overtreffen nu onze meest gunstige businesscase', zegt secretaris Paul Kösters van de Almeerse coöperatie. Het bestuur wil met die extra inkomsten eerst zelf wat vet op de botten krijgen en geld reserveren voor nieuwe projecten. Maar het wil ook een deel van de extra inkomsten gebruiken om mensen met lage inkomens en hoge energiekosten te helpen. Kösters: 'We zijn als bestuur in overleg met de gemeente over hoe wij zulke huishoudens kunnen steunen, bijvoorbeeld door een financiële bijdrage te leveren aan het verduurzamen van huizen. We hebben ook onze leden gevraagd hoe we met de extra winst wat kunnen betekenen voor de gemeenschap.'

NLgroen

NLgroen bemiddelt tussen opwekkers en afnemers van certificaten als GvO’s, CvO’s en carbon credits. NLgroen realiseert een optimale vergoeding...

Lees verder »

Meer van NLgroen

Meer artikelen van NLgroen »

Artikelen over NLgroen