Melkveehouder Oortwijn wint Gouden Grutto Pul Trofee

Melkveehouder Darin Oortwijn in Warder heeft donderdag de Gouden Grutto Pul Trofee gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de vrijwilligersraad van agrarisch collectief Water, Land & Dijken aan een boer die zich buitengewoon heeft onderscheiden met weidevogelbescherming.

Melkveehouder+Oortwijn+wint+Gouden+Grutto+Pul+Trofee
© Water, Land en Dijken

Opvallend is de verdubbeling van het aantal gruttoparen dit jaar naar zestig. Behalve de tureluur (42 nesten) en kievit (154 nesten) waren er ook enkele bijzondere soorten die succesvol hebben gebroed op de weilanden van de Noord-Hollandse Oortwijn, zoals de krakeend, plevier, slobeend en wilde eend.

De familie Oortwijn-Hellingman – dochters Marly en Wendy helpen ook fanatiek mee – doet al jaren aan agrarisch natuurbeheer. De ondernemers passen hun agrarische werkzaamheden aan tijdens het weidevogelseizoen. Denk aan het uitrijden van ruige mest, het niet of later maaien van percelen, het onder water zetten van greppels, minder of geen vee in het land en bescherming van nesten en pullen.

Half mei dit jaar heeft gedeputeerde Esther Rommel (VVD) met een delegatie van de provincie Noord-Holland nog een werkbezoek afgelegd in Warder, om zelf te zien hoe agrarisch natuurbeheer werkt op een grote gangbare melkveehouderij. De delegatie toonde zich onder de indruk van de hoeveelheid vogels met hun pullen op de percelen en de inspanningen die worden gedaan om ook de pullen vliegvlug te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer