Biologische varkenshouders vragen overheid keuzes te maken

De biologische varkenshouderij kan een bijdrage leveren aan veel opgaven waar de maatschappij voor staat. Dan moet de overheid wel keuzes durven maken. Dat was woensdag een belangrijke hartenkreet die zowel door de zaal als sprekers tijdens de Algemene Jaarvergadering van de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) werd geuit.

Biologische+varkenshouders+vragen+overheid+keuzes+te+maken
© Gerard Vrakking

In de Europese Unie is het doel van de boer-tot-bordstrategie om op 25 procent van het landbouwareaal biologische landbouw te bedrijven. De kans is groot dat Nederland in het Biologisch Actieplan, dat binnenkort gepresenteerd wordt, ook actiepunten hierover meeneemt. Insiders noemen een percentage van 15 procent van het areaal. 'Maar beginnen bij en alleen aandacht besteden aan het omschakelen van boeren is geen juiste weg', stelt VBV-voorzitter Jeroen Neimeijer.

'Daarmee help je onze gezonde sector om zeep. Ga nou de markt stimuleren. Dat is geen nieuw verhaal, ook niet voor het ministerie van landbouw en politieke partijen. Maar het blijft heel lastig. Het is blijkbaar eenvoudiger om boeren een beetje geld te geven, zodat ze omschakelen naar biologisch, dan om maatregelen te nemen die voor verandering zorgen in de maatschappij en de retail.'


In een spagaat

Verenigingsmanager Laurens Nuijten van Biohuis ziet dat de overheid in een spagaat zit. Hij is voor ketenorganisatie Bionext tevens belangenbehartiger. 'Van links tot rechts is er steun voor de biologische sector. Daar ligt het niet aan. Toch blijft het liggen. Linkse partijen als de PvdA zijn een groot pleitbezorger voor biologische landbouw, maar die moet toegankelijk zijn voor iedereen.'

Biologisch is nu eenmaal duurder om te produceren, weet hij. 'Dus is dat een lastig verhaal. Bij rechtse partijen als de VVD ligt ingrijpen in de markt juist heel gevoelig. Je zult echter toch wat moeten doen als overheid om het marktaandeel biologisch te vergroten. Dat gaat niet vanzelf.'


Biologische afzet stimuleren

Nuijten verwacht dat in het actieplan maatregelen staan die de afzet van biologische producten zullen stimuleren. Dat is volgens hem belangrijk, want 'in de afgelopen vijftien jaar is er weinig aandacht geweest vanuit de Nederlandse overheid voor biologisch'.

Het is volgens hem beter om 25 procent biologische afzet te krijgen dan 25 procent biologisch areaal. 'Er zal ook geld bijgeleverd moeten worden. Een sector gaat zich niet vanzelf ontwikkelen door een mooi stukje op papier.'


True pricing

Volgens projectleider Hans Fuchs van Bionext zijn er best een aantal zaken waar de overheid op zou kunnen sturen om de afzet van biologische producten te stimuleren. Een van die instrumenten is 'true pricing', waarbij productie die slechter is voor klimaat en milieu financieel zwaarder belast wordt.

Die producten worden voor de consument dan in verhouding duurder. Een ander knop waaraan de overheid kan draaien, is die van de btw. Als deze op biologische producten wordt verlaagd, wordt de consument meer verleid om biologisch te kopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer