5 vragen over effect van omgevingstemperatuur op koeien

Minder liggen en vreten en meer staan. Al vanaf een dagelijkse gemiddelde omgevingstemperatuur van 12 graden Celsius en een dagelijkse gemiddelde temperatuur-luchtvochtigheidsindex van 56 laten koeien afwijkend gedrag zien. Dat blijkt uit het onderzoek 'Sense of sensors', waarmee Peter Hut donderdag promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

5+vragen+over+effect+van+omgevingstemperatuur+op+koeien
© Twan Wiermans

Waaruit bestond dit onderzoek?

Hut onderzocht het dagelijks gedragspatroon van melkkoeien op basis van sensormetingen. Hiervoor werden koeien voorzien van een hals- en een pootsensor. Met de halssensor werden de vreettijd en de herkauwtijd vastgelegd. De pootsensor registreerde de ligtijd, statijd en looptijd.

Bij een deel van dit onderzoek werd dit gedurende anderhalf jaar gecombineerd met temperatuur, luchtvochtigheid en wekelijkse koespecifieke gegevens, zoals locomotiescores, conditiescores en bloedmonsters om melkziekte en ketose te detecteren.


Had temperatuur een effect op dit gedrag?

Ja, terwijl de gemiddelde vreettijd per dag rond de zes uur ligt, daalde deze op warme dagen met 92 minuten per dag. De gemiddelde ligtijd, rond de elf uur, daalde op warme dagen met 56 minuten per dag. De aanpassing was al te zien vanaf een gemiddelde omgevingstemperatuur van 12 graden Celsius en een gemiddelde temperatuur-luchtvochtigheidsindex, die de verhouding tussen de temperatuur en de luchtvochtigheid aangeeft, van 56. Vanaf die waarden nam de statijd toe en daalden de lig- en eettijd.

Verder toonde het onderzoek aan dat ook de looptijd afnam. Opvallend daarbij was dat bij koeien op melkrobotbedrijven ook de herkauwtijd minder werd.


Wat is het effect hiervan?

Deze aanpassing aan een stijgende omgevingstemperatuur leidt tot een lagere productieve en reproductieve efficiëntie en dus een lagere melkproductie en verminderde vruchtbaarheid.


Wat betekent dit voor Nederlandse melkkoeien?

Hut vreest dat de opwarming van de aarde in combinatie met de maatschappelijke vraag naar weidegang leidt tot een verhoogd risico op hittestress, omdat een weiland vaak onvoldoende schaduw biedt. Om dit te voorkomen, zouden de koeien 's nachts kunnen weiden, hoewel uit het onderzoek ook naar voren komt dat koeien graag overdag actief zijn en 's nachts liggen.


Wat is hieraan te doen?

De onderzoeker raadt aan om al vanaf lagere temperaturen dan gebruikelijk koeien te ondersteunen in hun warmteafgifte via straling, stroming, geleiding en verdamping.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer