Zes nieuwe cichoreirassen op Aanbevelende Rassenlijst 2023

Op de Aanbevelende Rassenlijst 2023 worden zes nieuwe cichoreirassen opgenomen. Dat meldt Commissie Samenstelling Aanbeveling Rassenlijst (CSAR).

Zes+nieuwe+cichoreirassen+op+Aanbevelende+Rassenlijst+2023
© Haijo Dodde

Het gaat om de rassen Adamantine, Cabira, Dunite, Petalite, Orenda en Soupir. Binnen CSAR werken BO Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen. Zij beslissen over de samenstelling van de Aanbevelende Rassenlijst.

Adamantine scoort een 7 voor vroegheid, een 7,5 voor schieterresistentie, 104 voor wortelopbrengst, 97 voor inulinegetal, 101 voor inulineopbrengst en 101 voor financiële opbrengst. Cabira noteert een 6 voor vroegheid, een 9 voor schieterresistentie, 101 voor wortelopbrengst, 100 voor inulinegetal, 101 voor inulineopbrengst en een 101 voor financiële opbrengst.


Specifieke herbicidetolerantie

Dunite heeft een specifieke tolerantie tegen toegelaten sulfonyl-urea herbiciden en scoort een 8,5 voor vroegheid, een 7,5 voor schieterresistentie, 100 voor wortelopbrengst, 98 voor inulinegetal- en opbrengst en 99 voor financiële opbrengst.


Petalite beschikt over dezelfde tolerantie en noteert een 7 voor vroegheid, een 6 voor schieterresistentie, 96 voor wortelopbrengst, 99 voor inulinegetal, 95 voor inulineopbrengst en 95 voor financiële opbrengst. Orenda heeft ook de specifieke herbicidetolerantie en scoort een 6 voor vroegheid, een 8 voor schieterresistentie, 95 voor wortelopbrengst, 100 voor inulinegetal, 95 voor inulineopbrengst en 95 voor financiële opbrengst.

Soupir is het zesde ras dat op de lijst voor 23 wordt opgenomen en heeft net als Dunite, Petalite en Orenda een specifieke herbicidetolerantie. Deze rassen hebben ten opzichte van de gangbare rassen een lagere wortel-, inuline- en financiële opbrengst. Soupir noteert een 7 voor vroegheid, een 6 voor schieterresistentie, 91 voor wortelopbrengst, 102 voor inulinegetal, 93 voor inulineopbrengst en 93 voor financiële opbrengst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer