Sander Baijens heeft Het Beste Idee van Varkensland 2022

Biologisch varkenshouder Sander Baijens uit het Brabantse Hoogeloon heeft donderdag met zijn idee BigLife de juryprijs van Het Beste Idee van Varkensland 2022 gewonnen. De publieksprijs ging naar Twan Claessens uit het Limburgse Leunen met zijn Health System.

Sander+Baijens+heeft+Het+Beste+Idee+van+Varkensland+2022
© VKON

Baijens ontwikkelde samen met een softwarebedrijf een slim camerasysteem waarmee doodliggen van biggen in vrijloopkraamhokken flink wordt beperkt. Via beeldherkenning, kunstmatige intelligentie en een waarschuwingssignaal reageren zeugen alert en staan op.

'We hebben het bij vijftig kraamzeugen in vrijloopkraamhokken op ons biologische varkensbedrijf getest', zegt de winnaar. 'Met BigLife hebben we het percentage doodliggers al met de helft kunnen verlagen. Ook brengt het systeem de varkenshouder met een app-alert op de hoogte van de automatische reddingsactie van biggen.'


Veel marktperspectief

Het idee van Baijens is al vrij ver uitgewerkt en gaat begin 2023 de markt op. 'In de biologische varkenshouderij, maar ook in landen waar vrijloopkraamhokken verplicht worden, is er veel marktperspectief', aldus een dolblije Baijens.

Zes finalisten pitchten hun idee tijdens de finale van de zevende editie van Het Beste Idee van Varkensland. De vakjury vond dat van Baijens unaniem het meest aansprekend, innovatief, opschaalbaar, praktisch, kansrijk en diervriendelijk.


Publieksprijs

De ruim honderd aanwezigen bij HAS green academy in het Brabantse Den Bosch en een vergelijkbaar aantal meekijkers op afstand gaven hun voorkeur aan het idee van Twan en Anouk Claessens voor een sluitende medicijnregistratie. Dat won daarmee de publieksprijs.

De Limburgse varkenshouders bedachten het Health System. Hij ontwikkelde een slimme injector met speciale software voor het toedienen van vaccins en medicijnen. Alle data van een behandeling worden volautomatisch gekoppeld aan het RFID-oormerk van een behandeld varken.


Twan en Anouk Claessens
Twan en Anouk Claessens © VKON

Twan Claessens: 'Een varkenshouder kan daarmee de gezondheid en het management op zijn bedrijf beter sturen en de kans op fouten bij de medicijnregistratie is tot een minimum beperkt. Varkens die geen antibiotica hebben gehad, zijn gezonder en gelukkiger en ik beur er een meerprijs voor bij mijn slachterij Compaxo. Data over het dier zijn te volgen van de geboorte tot aan de slachthaak.'


Innovatievouchers

Naast de eretitel zal Baijens worden ondersteund met kennis en ervaring om het idee tot realisatie te brengen. De andere finalisten krijgen innovatievouchers om hun idee verder uit te kunnen werken. Naast Baijens en Claessens zijn dat Johan Mathijssen met zijn in de kalverhouderij al toegepaste en RAV-erkende mestbandsysteem, Rainier van Gelderen met de Pig Saver (een geavanceerde klimaatbox om dier- en arbeidsvriendelijk splitsuckling toe te kunnen passen) , Marcel en Hans ter Bleek met een machine die regionale reststromen als mais en bladresten geschikt maakt voor varkensvoer en een tienkoppig studententeam met hun op consumenten gerichte communicatie-concept 'Wist je dat?


Groei en tegenwind

De winnaars van editie 2021, Coen en Marlijn van Gorp met hun innovatieve voertechniek 'Koken voor Blije Varkens', waren ook present. 'Ons concept breiden we uit naar andere diersectoren, maar we ondervinden veel tegenwind', bekent Van Gorp. 'Vooral met het valideren van de gunstige effecten op de emissies wil het niet vlotten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer