Bewustzijnssticker studentenfinalist Het Beste Idee van Varkensland

De wildcard voor Het Beste Idee van Varkensland is in de wacht gesleept door acht studenten van Aeres Barneveld en HAS Green Academy. Met hun 'Wist je dat'-concept willen ze consumenten bewuster maken van de kringloopfunctie van de varkenshouderij.

Bewustzijnssticker+studentenfinalist+Het+Beste+Idee+van+Varkensland
© Maron van der Plas

De studentenchallenge vond woensdag plaats bij Agrifirm in het Gelderse Apeldoorn. Ruim vijftig studenten van de HAS Green Academy, Aeres Barneveld en Yuverta deden mee aan de challenge. Onder leiding van coaches brainstormden de studenten over de thema's dierenwelzijn, arbeid en werkmilieu, stal van de toekomst, duurzaamheid, ketensamenwerking en maatschappelijk draagvlak.

Dat resulteerde in vijf concrete ideeën. Een mobiele bigsorteerder voor meer arbeidsgemak rondom het spenen. De Pig watch is een applicatie om de communicatie tussen collega's in de stal te optimaliseren. Het idee Dynamic pigplay sluit aan op de dagelijkse afwisseling van diverse hokverrijkers. Het Kwaliteit Punten Systeem (KPS) stimuleert varkenshouders om onderscheidend te zijn wat zich uiteindelijk vertaald in een extra uitbetaling op het eindproduct.

Sticker op friet

Het vijfde en winnende idee is 'Wist je dat?'. Een concept dat de consument bewuster moet maken van de kringloopfunctie van de varkenssector. Als voorbeeld noemen Anouk Wernsen, Cornel van Wijk, Dejan
Hendriks, Sil van Sleeuwen, Pieter Pijnenburg, Don Berghuis, Twan Leijten en Joëlla Joossink een sticker op frietverpakking en bijvoorbeeld de productie van bier.

Bewustwording bij de gebruiker en een positief imago voor de sector, daar draait het volgens de studenten om bij hun idee. De komende tijd werken zij het idee verder uit. Op 24 november zijn zij in Den Bosch de zesde finalist voor Het Beste Idee van Varkensland 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer