Innovatiewedstrijd varkenshouderij staat nog steeds open voor ideeën

Het is nog steeds mogelijk om ideeën voor de zevende editie van de innovatiewedstrijd van Het Beste Idee van Varkensland in te zenden. Dit kan nog tot 12 september. Het thema is dit jaar: 'Blik op de toekomst!'

Innovatiewedstrijd+varkenshouderij+staat+nog+steeds+open+voor+idee%C3%ABn
© VKON

Een technische of sociale innovatie bedenken, uitwerken en presenteren die kleur geeft aan het toekomstperspectief van de Nederlandse varkenshouder. Daar gaat het bij Het Beste Idee van Varkensland (HBIVV) om. Het kan gaan om een idee dat sectorbreed of alleen voor het eigen bedrijf bijdraagt aan dierenwelzijn, duurzaamheidsvraagstukken en een betere inkomenspositie voor varkenshouders of de consument stimuleert tot een bewustere keuze.

Met het thema Blik op de toekomst! willen de initiatiefnemers, waaronder de nieuwe partners Agrifirm en Topigs Norsvin, benadrukken dat de uitdagingen van deze tijd vragen om toekomstgericht ondernemerschap. Volgens hen moeten ondernemers elkaar daarin ondersteunen. Ideeën, plannen of ambities kunnen tot 12 september digitaal worden ingediend. De finale vindt plaats op 24 november.

De winnaars van vorig jaar waren Coen en Marlijn van Gorp met hun idee 'Koken voor blije varkens'. Met deze innovatie worden de granen en eiwitten in het varkensvoer beter ontsloten. De varkens groeien daardoor prima, terwijl ze 30 procent minder eiwit nodig hebben en er daardoor ook minder ammoniak- en geuruitstoot is.


Op het bedrijf loopt inmiddels een onderzoek naar de inzet van grassap, in samenwerking met Grassa en het melkveebedrijf van de buren, gebroeders Vroege. De natuurlijke aminozuren in het grassap lijken de gezondheid van de varkens positief te beïnvloeden. Het is gevoerd aan de kraamzeugen en biggen. De uitval van de biggen in het kraamhok ging naar beneden en de groei van de biggen in de biggenstal was veel hoger in vergelijking met de referentieperiode.

De andere winnaars van de voorgaande edities van HBIVV zijn: het voedselbos (Nieske Neimeijer, 2016), de euthanasie beslisondersteuner (Anett van der Aa, 2017), 'Haal meer energie uit je dier' (Fleur Bartels, 2018), de mobiele slachterij (Ruud Pothoven, 2019) en Zonvarken (August Offenberg, Jeroen Koks, Rob Nieuwenhuis, Otto Offenberg, 2020).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer