Monique Lardenoye: 'Pompoenteelt heeft kansen in Nederland'

Consumenten beginnen de veelzijdigheid van de pompoen in te zien, merkt Monique Lardenoye die hobbymatig pompoenen teelt in het Zuid-Hollandse Lisse. 'Ik denk dat er daarom op professionele schaal veel kansen zijn voor de teelt in Nederland.'

Monique+Lardenoye%3A+%27Pompoenteelt+heeft+kansen+in+Nederland%27
© Kimberly Bakker

Lardenoye is dertig jaar geleden gestart met de teelt van pompoenen. 'Tijdens een van onze vakanties in Engeland kwamen we een pompoenplukveld tegen. Ik vond dat zo'n leuk idee dat ik daar in Nederland ook mee ben begonnen', zegt ze. Ze begon met een klein areaal Halloween-pompoenen. Dat is uitgegroeid tot 1 hectare met een brede variëteit aan rassen. Lardenoye gebruikt daarvoor het bollenland van haar vader, op een paar kilometer afstand van haar woonhuis.

Naast het telen van pompoenen is Lardenoye samen met haar dochter druk met de teelt van een- en tweejarige planten en vaste planten. 'We kiezen specifiek voor bijen- en vlinderplanten en dan niet de soorten die je in het tuincentrum vindt, maar bijzondere rassen.' Verder heeft ze sinds kort een pluktuin. 'We doen alles hobbymatig, al is het bijna een dagtaak.'


Zandgrond

De pompoenteelt is niet groot in de regio rond Lisse, zegt Lardenoye. 'Voor zover ik weet, zitten hier in de buurt maar twee andere hobbytelers.' Dat heeft vooral met de ondergrond te maken. 'Ik teel pompoenen op zandgrond. Dat is best een uitdaging. Professionele kwekers kiezen eerder voor plekken waar de grond vruchtbaarder is.' Lardenoye geeft als voorbeeld dat wanneer zij drie vruchten aan de plant heeft, een kweker op kleigrond er wel vijf kan binnenhalen.

Door planten dichter bij elkaar te zetten hoop ik onkruidvorming tegen te gaan

Monique Lardenoye, Pumpkin Factory in Lisse

De Nederlandse mestwetgeving is ook een uitdaging. 'Ik wil zelf graag zo milieuvriendelijk mogelijk te werk gaan en dus maak ik geen gebruik van kunstmest. Maar door alle mestregels kan ik daardoor niet meer dan alleen wat compost en koemestkorrels toevoegen. Overigens mag ik ook niet te veel klagen, want mijn opbrengst is gewoon goed. Maar ik denk wel dat er met wat extra mest meer winst te behalen valt.'

Dat milieuvriendelijk te werk gaan komt ook terug in het feit dat Lardenoye alleen onkruidbestrijding spuit als het land nog leeg staat. 'Er komt wel meeldauw in mijn gewas, maar dat laat ik gaan. Een groter probleem is onkruid. Afgelopen zomer moest ik meerdere keren per week schoffelen. Het was verschrikkelijk. Het bleef maar groeien.' Volgens Lardenoye komt dat ook door droogte. 'Pompoenen houden van warmte, maar dit was te extreem. Het gewas groeide niet dicht.'


Afzetstrategie

Tijdens het gesprek met Lardenoye lopen af en aan mensen de voortuin in. Daar staan namelijk de vijf tafeltjes met pompoensoorten voor de verkoop opgesteld, variërend van Halloween-pompoenen en muskaatpompoenen tot kalebassen. Lardenoye kiest er bewust voor alleen aan particulieren te verkopen. 'In het begin heb ik ooit eens aan een tuincentrum verkocht, maar ik heb daar geen gevoel bij. Ik vind het leuker om honderd mensen blij te kunnen maken dan mijn hele oogst aan één bedrijf te verkopen.'

Daarbij speelt ook mee dat er geen ambitie is om uit te breiden. 'Het land moet wat betreft grootte blijven zoals het is. Daarmee kan ik niet aan de vraag van de retail of tuincentra voldoen. Ik moet het alleen kunnen blijven doen en het moet betaalbaar blijven', licht Lardenoye toe. Ze heeft nu alleen kosten aan landhuur, cellulose en meststoffen. 'We lenen de trekkers en schoffelmachine van het bedrijf van mijn neven. Sinds kort hebben we wel zelf een kleine plantmachine.'


Volgens Monique Lardenoye moet de retail consumenten informeren. 'Vertel hun dat grijze pompoenen ook oranje zijn vanbinnen.'
Volgens Monique Lardenoye moet de retail consumenten informeren. 'Vertel hun dat grijze pompoenen ook oranje zijn vanbinnen.' © Kimberly Bakker

Lardenoye denkt wel na over teeltoptimalisatie. In de toekomst blijft ze experimenteren met de plantafstand. 'Ik heb afgelopen seizoen de helft op normale afstand gezet en de helft dichter bij elkaar geplaatst. De soorten die bolvormig zijn en geen uitlopers krijgen, zet ik nu al bij elkaar. Ik denk dat ik komend jaar nog meer planten dicht bij elkaar zet. Ik wil kijken of het gewas daardoor beter dichtgroeit en onkruid minder kans krijgt. Een gevolg kan zijn dat de vruchten kleiner blijven. Dat moeten we zien.'


Steeds populairder

Hoewel Lardenoye zelf niet bedrijfsmatig aan de slag wil met de pompoenteelt, ziet ze veel kansen in Nederland en dan specifiek voor telers in Flevoland, waar de grond het meest geschikt is. 'Het is een vrucht die populairder wordt. Ook de kleine varianten hebben meer aftrek. Kijk naar het aantal pompoenrecepten in Allerhande of op sociale media. In het buitenland zie je ook al meer soorten in de schappen liggen.'

Volgens Lardenoye heeft de retail de taak om consumenten te informeren over de veelzijdigheid van de pompoen. 'Vertel hun welke soorten zoet zijn, dat grijze pompoenen ook oranje zijn vanbinnen en dan zie ik een mooie toekomst voor de teelt in Nederland.'


Monique Lardenoye, pompoenteler in Lisse
Monique Lardenoye, pompoenteler in Lisse © Kimberly Bakker


Bedrijfsgegevens

Monique Lardenoye is eigenaar van de Pumpkin Factory in het Zuid-Hollandse Lisse. Dertig jaar geleden begon ze met het telen van pompoenen. Ze startte met een klein stukje Halloween-pompoenen. Nu teelt ze een grote variëteit aan rassen op 1 hectare. Ze verwacht dit de komende jaren niet verder uit te breiden. Verkopen doet ze namelijk bewust alleen aan particulieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer