De Terp in Erichem is spil in biopompoenenland

Van kleine tuinderij is De Terp Squashpackers in Erichem uitgegroeid tot specialist van teelt tot verpakken in biologische pompoenen. Het bedrijf werkt met 25 contracttelers en importeert pompoenen uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

De+Terp+in+Erichem+is+spil+in+biopompoenenland
© Vidiphoto

De Terp Squashpackers in het Gelderse Erichem teelt, importeert, bewaart, wast, sorteert en verpakt biologische pompoenen. Daarnaast zijn directeuren Jeroen en Rinke Robbers vennoten in De Terp, een akkerbouwbedrijf, dat in wisselteelt op 56 hectare pompoenen, tarwe, grasklaver en andere groenbemesters produceert, 6 hectare natuurbos met dertigduizend bomen en struiken omvat en een voedselbos van 4,5 hectare.

'Daar willen we gaan kijken hoe we met vaste planten en struiken voedingsgewassen kunnen oogsten en tegelijk de biodiversiteit en water- en CO2-opslag kunnen bevorderen', zegt Rinke Robbers. 'Op dit moment is het vooral een investering die over tien jaar hopelijk iets op zal leveren.'


Begonnen als biologisch-dynamische tuinderij

Zijn vader is in 1984 begonnen met een biologisch-dynamische tuinderij van 1 hectare, die uitgroeide tot een gemengd akkerbouwbedrijf met vleesvee. In 1998 begon De Terp met het leveren van pompoenen aan Albert Heijn via groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en had het bedrijf de eerste pompoenenwasstraat in Europa. Het bedrijf werkt nu samen met 25 biologische en biologisch-dynamische contracttelers in Nederland, Belgiƫ en Duitsland en heeft sinds 2018 geen vleesvee meer.

Onze beste akker is omsloten door bos, dat zowel warmte als kou tegenhoudt

Rinke Robbers, eigenaar De Terp Squashpackers in Erichem

Robbers heeft er na zijn gitaaropleiding aan de Nederlandse Popacademie in Utrecht voor gekozen om verder te gaan in het pompoenenbedrijf. 'Om mijn agrarische kennis aan te vullen, heb ik een deeltijdopleiding gevolgd aan de Warmonderhof', zegt hij.


Demeter en Skal

De Terp hangt nog steeds het biologisch-dynamische gedachtegoed aan en heeft een aantal contracttelers met een Demeter-certificaat, maar verwerkt vooral biologisch gekweekte pompoenen van Skal-gecertificeerde telers.

Het teeltseizoen begint half mei met zaaien, waarna de oogst van eind augustus tot eind september plaatsvindt. Daarna levert De Terp de pompoenen vooral aan de Nederlandse markt en in januari en februari, als de binnenlandse productie is uitverkocht, ook aan Duitse retailbedrijven. Dat is mogelijk door de pompoenen gekoeld te bewaren.


Oranje pompoen

Het assortiment bestaat voor 95 procent uit oranje pompoenen, die zijn geselecteerd op smaak en kwaliteit, waarbij Orange Summer favoriet is. Daarnaast levert De Terp de groene of kabochapompoen, de grijze Crown Prince en de spaghettipompoen. Om jaarrond te kunnen leveren, importeert De Terp van januari tot april op commissiebasis oranje pompoenen uit Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.


Van de pompoenen is 95 procent oranje gekleurd.
Van de pompoenen is 95 procent oranje gekleurd. © Vidphoto

Het zaaien gebeurt met een maiszaaimachine en de teelt is volgens Robbers eenvoudig. 'Een pompoenveld groeit snel dicht, waardoor onkruid weinig kans krijgt. Doordat wij werken met groenbemesters en niet ploegen, zit er veel organische stof in de bovenlaag en blijft het bodemleven actief. Daardoor hebben we nauwelijks last van ziektes en plagen.'


Twee oogstmachines

Voor het oogsten heeft het bedrijf twee oogstmachines, waarmee het bij het grootste deel van de contracttelers, in totaal 160 hectare, tegen kostprijs oogst. 'De machines zijn in Nieuw-Zeeland gebouwd, waar ze veel groene pompoenen kweken voor de Aziatische markt. Ze kosten 300.000 euro per stuk', zegt Robbers.


De oogstmachines zijn in Nieuw-Zeeland gebouwd.
De oogstmachines zijn in Nieuw-Zeeland gebouwd. © Vidiphoto

'Ondanks dat blijft het oogsten zwaar werk, omdat medewerkers achter de lopende band aan moeten lopen en de pompoenen op moeten rapen uit het veld. Daar kunnen we steeds moeilijker personeel voor vinden.' Om het oogsten te automatiseren, is de ondernemer in gesprek met partners uit Nieuw-Zeeland.


Droge zomers

Bij de teelt gebruikt het pompoenbedrijf zo weinig mogelijk dierlijke mest, alleen wat vaste mest van een biologische varkenshouder die daarvoor stro terugkrijgt. Van de droge zomers heeft De Terp wel last gehad, maar de ondernemers hebben gemerkt dat de hagen op hun land zorgen dat de wind daar minder vat op heeft. 'En onze beste akker is omsloten door bos, dat zowel warmte als kou tegenhoudt.'

Wat betreft energie is De Terp zelfvoorzienend. Daarvoor zorgen de warmte die vrijkomt uit de bewaarschuur en zonnepanelen. 'We rijden met elektrische auto's en heftrucks', zegt Robbers. 'Alleen voor onze trekkers hebben we nog brandstof nodig.'


A-kwaliteit

Bijna 100 procent van de gesorteerde pompoenen is van A-kwaliteit. De rest komt terecht in producten als hoemoes of eindigt als veevoer of in een biovergister. De markt voor pompoenen groeit, waarbij vanwege de vraag naar gemaksproducten een steeds groter deel als vers gesneden blokjes in de winkel terechtkomt. Sinds dit jaar kan De Terp een biologo op de pompoenen laseren ter vervanging van stickers.


Bedrijf verwerkt zo'n 7.500 ton pompoen

De productie en omzet van De Terp Squashpackers in Erichem zijn hard gegroeid: in 2000 verwerkte het bedrijf ruim 100 ton pompoenen, dit jaar tussen de 7.000 en 8.000 ton van in totaal 250 hectare, 16 hectare van De Terp en de rest van contracttelers. Alle winst investeren de ondernemers in verdere verduurzaming van hun bedrijf. In de koelruimtes kan het bedrijf 4 miljoen kilo pompoenen bewaren. De vruchtgroente heeft daarbij zo'n vier maanden geen kwaliteitsverlies. De Terp heeft dertien vaste voltijdsmedewerkers, aangevuld met ongeveer acht uitzendkrachten in het hoogseizoen. De geoogste oranje pompoenen van zo'n 1.200 gram per stuk gaan in kratten van 10 en soms 4 kilo naar de afnemers. In Nederland zijn alle pompoenen bestemd voor Albert Heijn, die een vaste prijs per hectare betaalt, in Duitsland gaan ze naar Edeka, Rewe, Aldi en Lidl. De contracttelers komen zo'n twee keer per jaar bij elkaar bij De Terp, die ze dit jaar een vaste prijs van 38 cent per kilo pompoenen betaalt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 8°
    90 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    90 %
  • Zondag
    7° / 5°
    90 %
Meer weer