Weidevogel bij Groningen moet wijken voor vleermuis

Plannen van gemeente Groningen voor de compensatie van het verlies aan natuurwaarden elders aan de rand van de stad, vallen slecht bij provinciale natuurbeschermers. Ze zijn bang dat de vele weidevogels in polder De Oude Held worden verdreven door vleermuizen en geoorde futen.

Weidevogel+bij+Groningen+moet+wijken+voor+vleermuis
© Bert Hartman

Organisaties als Groninger Landschap, Natuur- en Milieufederatie Groningen en het agrarisch Collectief Groningen West wachten met spanning op een uitspraak van de rechter. Die gaf hen onlangs in een voorlopige voorziening al deels gelijk, toen de Groninger natuurclubs een beroep deden op de Wet Natuurbescherming. De definitieve uitspraak kan ieder moment volgen.

'Zo'n tussenuitspraak is geen garantie voor succes. Je kunt nog zo veel rapporten aandragen over de waarde van het huidige weidevogelreservaat of mogelijke alternatieven voor compensatie, rechters hebben vaak meer oog voor het algemeen maatschappelijk belang', zegt veldcoördinator Jaap van Gorkum van de agrarische natuurvereniging.


Compensatiegrond woningbouw

Gemeente Groningen zoekt compensatiegrond, omdat door de woningbouwplannen op het Suikerterrein de beschermde vleermuizen en futen daar hun leefgebied dreigen kwijt te raken. Circa de helft van de 35 hectare grote polder De Oude Held even verderop is al in handen van de gemeente. Door daar een nieuwe habitat te creëren voor de twee diersoorten, zou nieuwbouw doorgang kunnen vinden, stelt gemeente Groningen.

Een tiental natuurbeschermingsorganisaties vindt dat helemaal geen goed idee. De Oude Held is momenteel een van de meest waardevolle weidevogelgebieden van Noord-Nederland. 'Echt een pareltje', omschrijft Van Gorkum het.

'Met hulp van de boeren hebben we daar in een tiental jaren een grote populatie grutto's, tureluurs en kieviten weten te realiseren. De aanpassingen, die nodig zijn voor de komst van de vleermuizen en geoorde futen, maken het juist ongeschikt voor weidevogels. Zeker de helft wordt permanent diep water met dijken en bebossing.'


Verschrikkelijk slecht plan

Op papier wordt het verlies aan weidevogelgebied een stuk verderop weer gecompenseerd. Alleen kan dat haast niet goed aflopen, verwacht Van Gorkum als weidevogelkenner. 'We zijn niet tegen woningbouw, maar wat Groningen nu wil is echt een verschrikkelijk slecht plan. Het zou triest zijn als het doorgaat.'

Volgens de natuurorganisaties is het wel degelijk mogelijk om op het Suikerterrein woningbouw te combineren met watervogels. Of om leefgebied elders te creëren, ook voor de vleermuizen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer