Overijsselse weidevogelmaatregelen naderen afronding

De maatregelen om het leefgebied van weidevogels in Overijssel te verbeteren naderen hun afronding. De drie agrarische collectieven in de provincie melden dat een groot deel van bijna honderd nieuwe plasdrassen zijn gerealiseerd.

Overijsselse+weidevogelmaatregelen+naderen+afronding
© Persbureau Noordoost

In de provincie was subsidie beschikbaar om de maatregelen te nemen. In bepaalde gevallen betekent dit dat er inrichtingsmaatregelen plaatsvinden, bijvoorbeeld door oevers af te schuinen of de toplaag te frezen. Daarnaast hoort bij elke plasdras een pomp, in nagenoeg alle gevallen met zonnepanelen, die ervoor zorgt dat het water in de plasdras gepompt wordt. De plasdrassen zijn aangelegd in negentien weidevogelgebieden verspreid over de provincie.

In enkele van deze gebieden is hoogwaterpeil gerealiseerd, wat betekent dat het peil in de sloten hoger is dan het omringende waterpeil. Om de vernatting zo optimaal mogelijk te maken zijn hiervoor waar nodig oevers afgeschuind en greppels gefreesd. Hoogwaterpeil omvat vaak meerdere percelen, waardoor er op enkele locaties met buizenstelsels en stuwen gewerkt wordt.


Kruidenrijk grasland

Niet alleen vernatting is van belang, ook kruidenrijk grasland zorgt voor voedsel voor de weidevogelkuikens, doordat de kruiden insecten aantrekken. Binnen deze projecten zijn verschillende percelen ingezaaid met zaaimengsels voor kruidenrijk grasland. De gebruikte zaaimengsels zijn speciaal voor weidevogelkuikens ontwikkeld, met soorten kruiden die een open en insectenrijke vegetatie bieden.

Om te voorkomen dat vossen bij de weidevogelnesten kunnen komen, zijn plasdrassen en andere percelen met veel broedende weidevogels uitgerasterd. Ook worden speciale rasters toegepast om afzonderlijke nesten uit te rasteren. Dit wordt vooral bij wulpen ingezet en verhoogt het uitkomstsucces van de nesten. Tot slot zijn er zeven weidevogeldrones aangeschaft, waarmee nesten en kuikens opgespoord kunnen worden om ze zo nog beter te kunnen beschermen.

Het agrarisch natuurbeheer in Overijssel wordt georganiseerd door drie agrarische collectieven. De boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen, zijn verenigd in deze collectieven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer