Sjoerd Sterkenburgh boert met hulp van investeerder extensief

De kans om de grond van zijn buurman te kopen, wilde Sjoerd Sterkenburgh uit het Friese Ferwoude niet laten schieten. Maar hoe zou hij die grond gebruiken en financieren? Samen met een investeerder, een gepensioneerde ondernemer uit Amsterdam met een boot in Makkum, kocht hij 15,5 hectare grasland aan. Met als doel om het zowel ecologisch op te waarderen als te behouden voor de landbouw.

Sjoerd+Sterkenburgh+boert+met+hulp+van+investeerder+extensief
© Niels de Vries

'Het is een mooi begin, maar het kan nog beter', geeft de jonge ondernemer aan als hij samen met genodigden van onder andere Rabobank, NAJK, LTO Noord en provincie Fryslân in zijn 'nieuwe oude land' loopt. 'Het land heeft cultuurhistorische waarde vanwege de greppels. We willen het nog beter inrichten voor de vogels.'

Dat betekent dat hij dit voorjaar de kunstmeststrooier en sleepslang links liet liggen en er ruige mest overheen ging. Hij kan daarnaast pas na 15 juni maaien. 'Hoewel het voor ons natuurlijk van belang is om een opbrengst te halen, is het de vraag of die biljartlakens en het vlakke land de toekomst zijn.?Dit is het eerste jaar dat op dit land extensief wordt geboerd. Ik verwacht dat we de helft minder opbrengst hebben. Het is echter ook mooi om de geluiden van de vogels te horen en hart te hebben voor de natuur.'


Grondcoöperatie Rijkdom

Sterkenburgh is de eerste boer die via Grondcoöperatie Rijkdom, een initiatief van zijn buurman-melkveehouder Pieter van der Valk, grond aankocht. De coöperatie ging woensdagmiddag op het melkveebedrijf van de jonge melkveehouder officieel van start.

Van der Valk droeg de verantwoordelijkheden over aan het bestuur, bestaande uit trekvogelhoogleraar Theunis Piersma, rentmeester Michiel de Koe, NAJK-bestuurslid Eke Folkerts en melkveehouder en oud-voorzitter van het Friese collectievenberaad Wilco de Jong.


Vanuit de boeren

Bestuurslid en trekvogelhoogleraar Piersma spreekt van een 'radicaal' initiatief. 'Het komt vanuit de boeren zelf, vanuit de gangbare boeren. Niet vanuit de bank. Het is fantastisch dat meer land levendig wordt. We halen hiermee de kapitaaldruk wat van het land. We proberen niet het maximale, maar het optimale eruit te halen. Wat goed is voor de grutto, is ook goed voor de boer en de burger.'


Samen met de boer en zijn investeerder maakte Piersma een inrichtingsplan voor de grond. Onder zijn leiding is begonnen met een nulmeting om het aantal rode regenwormen te tellen. Die spelen een sleutelrol in het ecosysteem van het grasland.


Cadeautje

Voor de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) voelt de grondcoöperatie als een cadeautje. 'Het kan een mooi voorbeeld zijn hoe wij de landschapsgronden, waarover nu veel wordt gesproken, kunnen invullen.' Of de provincie financieel wil bijdragen om het project verder uit te bouwen, kan de gedeputeerde niet concreet toezeggen. 'Ik moet voorzichtig zijn.' De provincie liet eerder deze week weten dat het miljoenen euro's moet bezuinigen.

Rabobank Nederland is een van de financiers van het project. Hoewel directeur Food&Agri Friesland bij Rabobank Groep Siebe Meindertsma geen bedragen wil noemen hoeveel de bank in de start van de coöperatie heeft gestoken, vindt hij het net als Piersma belangrijk dat het initiatief vanuit de boeren zelf kwam.

'Wij willen klanten helpen om verder te extensiveren. Deze coöperatie draagt hieraan bij. Een andere rol van ons als bank is om boeren en burgers dichterbij elkaar te brengen en respect voor elkaar te hebben. Dat gebeurt in dit initiatief ook.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer