'Storytelling in woorden en beelden'

Op tweede pinksterdag hebben wij een open dag op onze boerderij. Iedereen is welkom om zelf te komen kijken wat er bij ons gebeurt en op welke manier wij voedsel produceren. Kijken, spelen en ervaren.

%27Storytelling+in+woorden+en+beelden%27
© Ruud Ploeg

Een beetje afhankelijk van het weer zouden er zomaar 2.500 bezoekers kunnen komen. Boer-burgerverbinding in optima forma! Een open dag is voor ons ook een belangrijke mogelijkheid om weer goed na te denken over het verhaal dat wij willen vertellen aan de bezoekers. Storytelling, zeg maar.

Wat is het verhaal dat wij willen delen? Het belang van een goede, veilige voedselproductie gecombineerd met de waarde van de landschapspracht. Hoe breng je dat over op een enthousiasmerende en verbindende manier?

Uiteraard zijn wij niet de enigen die zich hiermee bezighouden, er zijn veel voorbeelden voor ons beschikbaar. Niet alleen in Nederland, ook elders in de wereld. Daar spelen veelal dezelfde thema's: waar komt ons voedsel vandaan, hoe wordt dat gemaakt en met welke impact en hoe laat je dat zien?

Interessant is dat je storytelling op verschillende manieren vorm kunt geven

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Als boer treed je regelmatig op als belangenbehartiger van de agrarische sector richting burgers en beleidsmakers. Momenteel volg ik hiertoe een internationale communicatietraining voor boeren om de belangen van de landbouw breed te delen.

Het maakt dan niet uit of je agrarisch ondernemer bent in Kenia, Nepal, de Verenigde Staten of, zoals ik, in Nederland. Uiteraard zijn er verschillen onderling, maar juist ook veel overeenkomsten. Hoe breng je het verhaal zo goed mogelijk over?

Storytelling is in het trainingsprogramma een belangrijk onderdeel. Interessant voor mij is dat je dit op verschillende manieren vorm kunt geven. Het maakt dan eigenlijk niet zoveel uit of het de wat kleinere activiteiten zijn die ik zelf organiseer, de schoolklassen die hier komen beleven, een grote open dag of een internationaal evenement waar ik aan deelneem. Overal geldt: vertel je eigen verhaal dat aansluit bij de omgeving.

Ik heb afgelopen week een invalshoek aangereikt gekregen waar ik nog niet eerder aan had gedacht. Ik heb voor mezelf de uitdaging gesteld dit in een vorm te gieten van poëzie en kunst. Storytelling, niet alleen in woorden, maar ook in beelden. Wil je weten hoe dat eruit ziet? Kom het vooral zelf beleven en kom kijken op tweede pinksterdag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer