Zuiderzeeland betaalt 2 miljoen euro compensatie wateroverlast

Waterschap Zuiderzeeland heeft met een groep boeren rondom de Leemtocht in het Flevolandse Kraggenburg een gezamenlijke schikking getroffen voor de wateroverlast die optrad in 2003. Het waterschap betaalt ruim 2 miljoen euro aan schadevergoeding.

Zuiderzeeland+betaalt+2+miljoen+euro+compensatie+wateroverlast
© Twan Wiermans

Met de overeenkomst tot schadevergoeding komt er een einde aan een langlopende schadezaak. De uiteindelijke afwikkeling van de schade was 'een vervelend en langdurig juridisch proces', erkent Zuiderzeeland achteraf. De wateroverlast ontstond toen akkers langs de Leemtocht bij Ens en Kraggenburg in juni 2003 onderliepen na een hevige regenbui.

De gedupeerde akkerbouwers en fruittelers ervaren de schikking als een pleister op de wonde en geven aan dat nu eindelijk naar hen is geluisterd. Het waterschap ziet de schikking als een belangrijke stap om naast de afwikkeling van de schade ook in de toekomst goed samen te kunnen blijven werken met de betrokken boeren. Dijkgraaf Hetty Klavers heeft namens het waterschap excuses aangeboden bij de ondertekening van de overeenkomst.


Schotten

Een uitzonderlijk hevige regenbui vond juni 2003 plaats in het betreffende gebied. Hierdoor liepen sloten en tochten vol en kwamen akkers blank te staan. Door het niet op tijd verwijderen van de schotten in een belangrijke duiker in het gebied, is het water veel langer blijven staan dan nodig was.

Dat heeft bij de boeren tot veel extra gewasschade geleid. Het waterschap werd daarop door de rechtbank aansprakelijk gesteld voor deze geleden schade. Deze schotten werden in het voorjaar en de zomer geplaatst om in een gebied de waterkwaliteit en waterhoeveelheid op peil te houden. Het gerechtshof oordeelde in december 2020 dat het waterschap nalatig heeft gehandeld.

In een zitting op 9 februari 2022 kwam de hoogte van de vergoeding aan de orde. De uitwerking van die vergoeding is op voorstel van deze rechtbank en in overleg met partijen tot stand gekomen. Aan het vaststellen van het schadebedrag kwamen twee commissies van deskundigen te pas. Eén voor de akkerbouw en één voor de fruitteelt. Zij kwamen met een bindend advies over de geleden gewasschade.


Overeenstemming

Parallel aan de werkzaamheden van deze deskundigen besloten gedupeerden en het waterschap rechtstreeks met elkaar aan tafel te gaan. Tijdens deze gesprekken zijn partijen op alle onderdelen tot overeenstemming gekomen. De betreffende boeren en het waterschap zijn blij dat er na twintig jaar een einde is gekomen aan dit langlopende conflict, stellen zij in een gezamenlijke verklaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer