Deltacommissaris: tempo klimaataanpak moet omhoog

Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten de komende jaren meer tempo maken met de uitvoering van het Nationaal Deltaprogramma. Nederland moet klimaatadaptief worden met een water- en bodemsysteem als basis.

Deltacommissaris%3A+tempo+klimaataanpak+moet+omhoog
© Waterschap de Dommel

'De tijd van vrijblijvendheid is voorbij, ga het nu ook echt doen', luidt de boodschap van deltacommissaris Peter Glas bij het Deltaprogramma 2023. Het pakket maatregelen voor volgend jaar is op Prinsjesdag door minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aangeboden aan de Tweede Kamer.

De deltacommissaris wijst op het extreme weer in 2021 en afgelopen zomer. 'Vorige zomer werden Limburg en delen van Duitsland en België getroffen door extreme buien en overstromingen. Afgelopen zomer waren het de droogte en hitte die ons land en een groot deel van Europa parten speelden. Het klimaat verandert en het gaat sneller dan we eerder hadden voorzien. De noodzaak om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering wordt steeds groter.'


In zijn brief meldt Glas dat de betrokken partijen daarom vaart moeten maken met de maatregelen, zodat ook de komende generaties veilig en goed in Nederland kunnen blijven wonen en werken. Er is volgens hem een omslag nodig.

De klimaataanpak is een van de doelen in het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Daarin zijn onder meer maatregelen opgenomen tegen verzilting, het slimmer verdelen van water en het beter vasthouden van zoetwater op de hoge zandgronden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer