'Een rijke en een arme kerstman'

Er waren eens twee kerstmannen. De ene was steenrijk en de andere was een arme sloeber. Ze waren beiden goedaardig, hadden het hart op de goede plek en waren vriendelijk voor iedereen. Waar de ene binnenkwam met gevulde zakken met cadeautjes kwam de andere binnen met een zakje met ideeën. Hij moest wel omdat zijn beurs klein was en hij toch zijn waarde als kerstman wilde bewijzen met zijn creativiteit.

%27Een+rijke+en+een+arme+kerstman%27
© Henk Bouwman

Als ze beiden op pad waren, dan was de rijke kerstman enorm populair met een lange schare volgers, terwijl de ander soms de deur gewezen kreeg. Ondanks al zijn goedheid en vrolijke inborst was zijn populariteit matig. Maar desondanks groeide zijn schare door de jaren heen. Het eigenaardige was dat er zelfs volgers bij kwamen die waren uitgekeken op het kortstondige geluk van de rijke kerstman.

In de kleine schare volgers van de ideeënkerstman ontsponnen zich allerlei levendige discussies, van het ene idee kwam het andere idee. Nog sterker; de zak van de ideeënkerstman werd elk jaar groter. De kersttijd werd niet alleen een periode van bezinning, maar ook een periode van ideeënverrijking. De saamhorigheid in de groep van de ideeënkerstman was geweldig en met intensieve discussies bracht men elkaar op een steeds hoger denkniveau. Nieuwe ideeën met nieuwe initiatieven die de mensheid ten goede kwamen.

Alhoewel de cadeaus van de rijke kerstman in dankbaarheid werden aanvaard, ontstond er toch wel eens onenigheid in zijn omgeving. Er werd zelfs wel eens geopperd dat hij de ene familie meer cadeautjes gaf dan de andere. Er ontstond jaloezie en onvrede. Mensen gingen stiekem bij elkaar door de ramen gluren of ze misschien waren misdeeld. Hij twijfelde, zijn goedheid kon toch geen spanningen brengen? Zijn onuitputtelijke cadeautjesbron bracht toch vrede en geluk?

Kerstmis was niet alleen een feest van bezinning en saamhorigheid, maar ook een feest van hoop, visie en ambitie geworden

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

De andere kerstman daarentegen was het hele jaar bezig om zijn ideeënbron te vullen. Hij ging bij iedereen in zijn schare op bezoek, dacht mee, gaf aandacht, schouderklopjes, kreeg overal een kop koffie en hij stond met zijn bron tussen de mensen. Hij was één van hen. Kerstmis was daar niet alleen een feest van bezinning en saamhorigheid, maar ook een feest van hoop, visie en ambitie geworden.

Ik wens ons allen een ideeënrijk kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer