LTO Noord: landbouw Nissewaard onvoldoende op waarde geschat

De landbouw in Nissewaard voelt zich onvoldoende gehoord in het rapport 'Weerbaar Nissewaard'. LTO Noord-afdeling Voorne-Putten doet het dringende verzoek om het rapport, dat moet leiden tot een gebiedsvisie, voorlopig niet te gebruiken in gemeentelijk beleid of uit te dragen richting provincie Zuid-Holland. Ze wil hierover zo snel mogelijk met de gemeente in gesprek.

LTO+Noord%3A+landbouw+Nissewaard+onvoldoende+op+waarde+geschat
© Roel Dijkstra

De afdeling vindt dat de onderzoekers de uitkomsten van de werksessies subjectief gebruiken. 'De landbouw wordt daarbij niet op waarde geschat', stelt secretaris Rosalinda van der Poel.

Het rapport is op veel onderdelen suggestief met termen als 'een onherkenbaar veranderd landschap' en 'een agrarisch systeem met grote belasting op het milieu', reageert de afdeling. Van der Poel: 'Terwijl de ontwikkelingen in de landbouw juist voor economische draagkracht zorgen en bijdragen aan de zo gewaardeerde kwaliteit van het open landschap met mooie vergezichten.'


Toekomstscenario's

In het rapport zijn drie toekomstscenario's op kaarten uitgewerkt: een productief landschap, een regionaal landschapspark en een biobased landschap. In alle drie sporen ontbreekt het volgens LTO Noord aan een realistisch beeld van de agrarische sector.

Verder gaan de onderzoekers te veel op de stoel van de ondernemers zitten, vindt de afdeling. 'Er wordt te simpel over extensivering van de melkveehouderij gesproken, terwijl we in dit gebied juist behoefte hebben aan die inbreng om een goede kringlooplandbouw met de akkerbouw te bewerkstelligen', zegt de secretaris.


Grenscorrectie

Ook kloppen geschetste trends in het rapport niet. Zo geeft een grafiek met het afnemende aantal landbouwbedrijven een vertekend beeld. Door een grenscorrectie is een groot agrarisch gebied overgegaan naar gemeente Hellevoetsluis.

LTO Noord stelt dat zuinig moet worden omgesprongen met kwalitatief goede landbouwgrond. De agrarische sector staat voor grote uitdagingen, maar wil die samen met overheden en andere betrokkenen aangaan. 'Ondernemers voelen zich in dit rapport buitenspel gezet en dat moet de gemeente rechtzetten', zegt Van der Poel.

Omgekeerd wil de sector ook een bijdrage leveren, stelt de secretaris. 'Zoals in de genoemde ambities in de visie: duurzame energie en recreatie. Daar ligt overigens ook een belangrijke taak voor de overheid. Nieuwe ontwikkelingen lopen nu nog vast op de beperkte infrastructuur. Toegangswegen slibben dicht en de capaciteit van het stroomnetwerk schiet tekort. Hoog tijd om hier serieus over in gesprek te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer