'Bestuurlijke onwil'

De veehouderijsector werd deze week opgeschrikt door een handhavingszaak in Overijssel. Mobilisation for the Environment (MOB) gebruikte het melkveebedrijf met een PAS-melding in een rechtszaak om handhaving bij de rechter af te dwingen. En met succes.

%27Bestuurlijke+onwil%27
© Dirk Hol

De zaak staat niet op zichzelf. Meerdere veebedrijven in Overijssel en daarbuiten krijgen hiermee te maken. Of het nu boeren zijn met een PAS-melding of boeren met een emissiearme stalvloer die voor de rechter worden gedaagd, ze verkeren in dezelfde onzekerheid.

Het provinciebestuur van Overijssel heeft altijd gezegd niet te zullen handhaven. Ook begin dit jaar stelde minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof de PAS-melders zo snel mogelijk een natuurvergunning te geven. 'Tot die tijd handhaven we niet', zei ze erbij. Er zou immers zicht zijn op legalisatie en daarom is handhaving onevenredig.

Terecht, want de ongeveer drieduizend PAS-melders hebben volgens geldende regels gehandeld. Een vergunning was niet nodig. Door de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 kwamen duizenden bedrijven onbedoeld in een illegale status terecht. Nu heeft MOB dus handhaving afgedwongen.

En zo wijst de ene overheid naar de andere en dat al 3,5 jaar lang

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Provincie Overijssel heeft een brief gestuurd aan Van der Wal en vraagt om hulp. De minister op haar beurt wijst weer naar de provincie en zegt dat zolang er geen stikstofruimte is, de PAS-melders ook moeilijk te legaliseren zijn.

En zo wijst de ene overheid naar de andere en dat al 3,5 jaar lang. Ondertussen voert MOB de juridische jacht op boeren op en de boeren voelen zich vogelvrij verklaard. De overheid kan hen geen bescherming bieden en dat is een zeer kwalijke en beschamende zaak. Een groot politiek falen dat in stand blijft door bestuurlijke onwil om een einde te maken aan deze Nederland onwaardige situatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer