Rotorkopeggen naast elkaar bekeken in Groningse klei

Een machine vergelijken kan het beste in het veld, direct naast de concurrent. Dan komen de verschillen naar voren in bouw en werking. SPNA Agroresearch in Ebelsheerd organiseerde samen met Ceres Horti Advice een demo met acht verschillende kopeggen op de zware en geploegde Oldambster klei.

Rotorkopeggen+naast+elkaar+bekeken+in+Groningse+klei
© Frits Huiden

Gedemonstreerd werden achtereenvolgens: Amazone KX en KE3002, Koekhoven (Moreni), Kverneland H Serie, Lemken Zirkon 12, Kuhn HRB303, Maschio Dominator DM4000 en de Sulky HR300.

Alle gedemonstreerde kopeggen werken 3 meter breed. In transport zijn ze vaak iets breder als de zijplaten niet worden opgeklapt, wat in de praktijk dikwijls niet gebeurt. Vraag van de organisatie was met een ondiepe bewerking de taaie klei zo goed mogelijk te verkruimelen. Alle kopeggen slaagden daarin.

Heel grote verschillen kwamen niet aan het licht. Gemiddeld werd met een paar kilometer per uur op zo'n 7 tot 8 centimeter diepte gewerkt. Het rotortoerental lag tussen de drie- en vijfhonderd omwentelingen per minuut met een 1.000-toerige aftakas.


De donkergrijze Sulky HR320 heeft extra geleiders op de zijplaten om streeploos te werken.
De donkergrijze Sulky HR320 heeft extra geleiders op de zijplaten om streeploos te werken. © Frits Huiden

Ook het geluid in de aandrijflijn was bij alle kopeggen heel acceptabel. Het merendeel werkte met twaalf rotoren op 3 meter breedte, ofwel vier rotoren per meter. Door een lange lat op het achtergelaten werk te leggen, is goed te zien of de kopeg vlak werkt.

De Sulky HR320 is een minder voorkomend merk in Nederland. Handig zijn de zijplaten met extra geleiders om de grond goed binnen de werkbreedte te houden en zodoende streeploos te werken.

De Kuhn HRB werkt net als de Amazone KX-rotorcultivator met tien rotoren op 3 meter. Het veronderstelde nadeel is minder verkruimeling, maar een voordeel kan zijn dat de rotoren en tandwielen meer overlap hebben. De grotere tandwielen zijn in de aandrijving met een hoger toerental te gebruiken en hebben meer slagkracht op de bonkige klei. En er is meer ruimte voor het verwerken van gewasresten.


Drie tanden per rotor

Behalve de kopeg van Koeckhoven (Moreni) gebruikten alle kopeggen twee tanden per rotor. Koeckhoven, die zijn kopeggen klantspecifiek laat bouwen, kan kiezen uit twee of drie tanden per rotor. Dikwijls is er keuze tussen stekende en slepende tanden, waarbij de stekende tanden agressiever werken en de grond meer zouden vermengen.

Lemken heeft een omkeerbak op de aandrijving waarmee de tanden op beide manieren zijn te gebruiken. Een snelwisselsysteem voor de tanden is vaak een optie, net als het gebruik van geharde staalsoorten als wolfraamcarbide.


© Frits Huiden

De afstelling van de egalisatieplaat tussen kopeg en nalooprol bepaalt mede hoelang de grond onder de kopeg blijft en dus verkruimelt. Hoe dichter de plaat op de kopeg is gebouwd, hoe langer de grond onder de kopeg blijft om de kluit kapot te slaan. De meeste platen zijn zowel stekend als slepend in te stellen. Amazone heeft daarvoor een wat ovale vorm.

De egalisatieplaat op de Koeckhoven-kopeg is met één spindel te verstellen. Het is het handigst als de egalisatieplaat direct aan de nalooprol is bevestigd, niet aan de kopeg. De nalooprol en egalisatieplaat zijn dan hydraulisch of met pen-en-gatverbinding in diepte in te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer