Dure energie en dierziekten drukken winst ForFarmers

Veevoerbedrijf ForFarmers heeft de inkomsten in het derde kwartaal flink zien dalen, mede door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast kon het concern de hogere energie- en vrachttransportkosten door de lage waterstanden in de rivieren niet voldoende doorberekenen.

Dure+energie+en+dierziekten+drukken+winst+ForFarmers
© Jos Thelosen

'Vooral varkens- en leghennenhouders hadden te maken met de (financiële) gevolgen van dierziekten, wat we merkten door dalende volumes in deze sectoren', meldt ForFarmers in een handelsupdate. Door vogelgriepuitbraken moest er de afgelopen tijd veel pluimvee worden geruimd. Daarnaast werd eerder dit jaar in het westen van Duitsland Afrikaanse varkenspest vastgesteld, waardoor de verkoop ook onder druk kwam te staan.

De totale verkoopvolumes gingen in het derde kwartaal met 7,2 procent achteruit. De operationele winst was volgens het bedrijf 'een paar miljoen' lager dan een jaar eerder. Procentueel ging de onderliggende winst met ruim 17 procent omlaag ten opzichte van een jaar eerder. De winst staat vooral onder druk doordat de energiekosten nagenoeg zijn verdubbeld.

ForFarmers wijst op de nijpende situatie in de varkenssector, waar veehouders ondanks de hoge varkensprijzen nog steeds niet rendabel konden produceren. 'Vooral in Duitsland deed de financiële situatie in combinatie met een onduidelijk of ongunstig toekomstperspectief varkenshouders besluiten te stoppen met hun bedrijf', stelt het bedrijf vast.


Minder varkens

In het Verenigd Koninkrijk is de varkensstapel eveneens gekrompen, door de slechte winstgevendheid voor varkenshouders en de grote achterstanden in de slachthuizen vanwege personeelstekorten. Ook in Nederland waren er minder varkens dan een jaar eerder. Dat is het gevolg van de milieumaatregelen om de varkensstapel te verkleinen.

In Polen gaat het wel goed met de varkenssector, hoewel deze nog relatief klein is. 'De afzet van ForFarmers in Polen groeide gestaag door, mede door de introductie van varkensvoerconcepten die al in andere thuismarkten hun succes hebben bewezen', aldus de voeronderneming. Ook de vraag naar pluimveeproducten uit Polen nam toe. Dat komt door het wegvallen van de export uit Oekraïne.

ForFarmers geeft geen verwachting voor het resultaat voor heel 2022, 'gezien de onzekerheden rondom de macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer