Biothermochip voor veulen Egchelse stal

Snel, realtime en op een veilige manier inzicht in de lichaamstemperatuur van een paard. Dat is mogelijk met de biothermochip die onlangs is geïmplementeerd bij een veulen van Stal Egchelheide in Egchel.

Biothermochip+voor+veulen+Egchelse+stal
© Laurens Eggen

Sinds vorig jaar zijn ruiters verplicht om tijdens internationale wedstrijden regelmatig de temperatuur van hun dieren te checken. 'Deze maatregel is ingevoerd na een uitbraak van rhinopneumonie op een concours in Valencia. Diverse paarden stierven als gevolg van dit virus', zegt Ivonne Hanssen-Peeters van Stal Egchelheide.

'Daarom is temperaturen nu verplicht. De temperatuur van een paard geeft namelijk een goede indicatie of het al dan niet ziek is.'


Aanvraag Noorse topruiter

Hanssen richt zich in haar stal in Egchel onder meer op de opfok van veulens voor topruiters. Een van haar klanten, de Noorse ruiter Espen Michael Wielunski, vroeg haar om een van zijn veulens te chippen met een biothermochip. 'Om eerlijk te zijn: ik had er nog nooit van gehoord', zegt Hanssen.

De biothermochip bespaart ruiters tijd op een wedstrijddag

Ivonne Hanssen-Peeters, Stal Egchelheide

'Veulens worden sowieso binnen zes maanden na hun geboorte gechipt in hun hals en daarmee voorzien van een registratienummer. De biothermochip beschikt over een dergelijk nummer en over een speciale sensor. Scan je de sensor, dan geeft deze de temperatuur van het paard weer.'


Scarlet Sage

Hanssen kreeg de chip geleverd via dierenarts Mark Snijkers van Dierenartsenpraktijk De Eenhoorn in Panningen. Hij bracht de chip ook in bij het betreffende veulen met de naam Scarlet Sage.

'Toevallig was ik kort voordat Ivonne bij me aanklopte, geïnformeerd over het bestaan van de biothermochip door een vertegenwoordiger van MSD Animal Health', zegt Snijkers. 'Zij distribueren de chip, die in de Verenigde Staten wordt geproduceerd en elders in de wereld waarschijnlijk al langer wordt ingezet, in Nederland.'


Veiliger

Hanssen en Snijkers verwachten dat de chip terrein wint in de paardensector. 'Je hebt hiermee sneller inzicht in de temperatuur dan wanneer je een gewone thermometer gebruikt', zegt Hanssen. 'Dit bespaart topruiters tijd op een wedstrijddag. Ook is het veiliger. Wanneer een dier van achteren wordt getemperatuurd, schrikt het vaak en wordt het onrustig. Dat is nu niet meer aan de orde.'


Snijkers ziet in zijn eigen praktijk nog geen run op de chips. 'Daarbij verschijnen de veulens die nu worden gechipt, pas over een aantal jaren op het wedstrijdtoneel. Maar deze gadget biedt zeker een stukje gemak en extra veiligheid voor mensen die paarden moeten temperaturen', zegt hij.

'Op deze manier kun je het paard in een risicovolle periode eenvoudig monitoren. Je bent snel op de hoogte van een temperatuursverandering als het dier ziek wordt', vindt de dierenarts. 'En wie weet: misschien kunnen we in de toekomst ook hartslag, bloeddruk en andere gezondheidsindicatoren op deze manier monitoren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer