Roep om parlementaire ondervraging ontpoldering Hedwige

Het Hedwige-dossier 'schreeuwt' om een eerlijke analyse. Dat schrijft Zeeuws oud-Statenlid Johan Robesin in een petitie aan de Tweede Kamer. Hij roept daarin op een parlementaire ondervraging te houden naar de besluitvorming rond de ontpoldering van de Hedwigepolder.

Roep+om+parlementaire+ondervraging+ontpoldering+Hedwige
© DuoFoto

Alle Kamerleden krijgen eveneens een exemplaar van zijn recent verschenen boek 'Alles voor de Hertogin'. Het boek is een aanklacht tegen de politieke blunders in de jarenlang slepende kwestie. Volgens Robesin wordt de Hedwigepolder opgeofferd aan het economisch belang van de haven van Antwerpen en is het argument van natuurverbetering in de Westerschelde er met de haren bijgesleept.

Het verzoek is bedoeld om een optimale en eerlijke waarheidsvinding te bewerkstelligen. 'Ik wil dat wordt achterhaald hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren en welke lessen we kunnen trekken voor de toekomst. Want het ontpolderen in Zeeland is nog niet van de baan', aldus Robesin.

Op basis van een parlementaire ondervraging hoeft er in tegenstelling tot een parlementaire enquête niet eerst een uitgebreid dossieronderzoek plaats te vinden. Er kan gebruikgemaakt worden van bestaande documenten. Niettemin staat Robesin achter een enquête als de Tweede Kamer daartoe wil overgaan.

Ik wil dat wordt achterhaald hoe het allemaal heeft kunnen gebeuren

Johan Robesin, oud-Statenlid provincie Zeeland

Vruchtbare gronden

De Hedwigepolder is in 1907 ingepolderd en werd vooral voor de landbouw gebruikt vanwege de vruchtbare grond. Vijftien jaar geleden tekenden Belgische en Nederlandse bewindslieden vier verdragen over de toekomst van de Schelderegio. Daarin maakten Nederland en België onder andere afspraken over verdieping van de Westerschelde.

Ondanks verzet vanuit de politiek en door bewoners besloot de rijksoverheid in 2012 definitief eb en vloed in het gebied van zo'n 300 hectare terug te brengen. Vorig jaar zijn de ontpolderingswerkzaamheden daadwerkelijk gestart. Tegenstanders van de ontpoldering zijn van mening dat de polder onder water wordt gezet als compensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Voorstanders beweren dat het project wordt uitgevoerd om natuur te herstellen die door menselijk ingrijpen en natuurlijke processen verloren is gegaan.


Natuurbeleving en recreatie

Provincie Zeeland verwacht dat er door het terugbrengen van eb en vloed een gebied ontstaat dat zich goed leent voor natuurbeleving en recreatie. Er wordt onder meer gedacht aan het inrichten van een panoramaheuvel met bezoekerscentrum. Ook is er een idee om kleinschalig ecolodges neer te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer