DLV Advies: 'Bemest gras nu met zwavel'

Mocht een zwavelgift op grasland nodig zijn, dan is het verstandig om dit voor de eerste en eventueel de tweede snede te verstrekken. Zeker nu de kunstmestprijzen sterk zijn gestegen, loont het om met zwavel te bemesten.

DLV+Advies%3A+%27Bemest+gras+nu+met+zwavel%27
© Frits Huiden

Dat meldt DLV Advies. In het begin van het groeiseizoen is er vanuit de bodem nog onvoldoende zwavel beschikbaar. Een tekort leidt tot een minder efficiënte eiwitopbouw en stikstofopname en daarmee tot een mindere opbrengst van gras, grasklaver en kruidenrijk grasland.

Omdat zwavel zorgt voor een betere stikstofopname, kan met zwavelbemesting worden bespaard op de aanvoer van stikstof, bijvoorbeeld uit kunstmest. Vroeger kwam zwavel in ruime hoeveelheden via de lucht op het land terecht.


Minder depositie

De depositie van zwavel vanuit de industrie is de laatste jaren sterk verminderd en er komt nu aanzienlijk minder op het land. Zeker in het voorjaar kan er een tekort aan zwavel ontstaan. In de winter spoelt veel van de zwavel uit, vooral in een natte winter. Hierdoor is de bodemvoorraad in het voorjaar laag.

Pas vanaf eind mei komt er voldoende zwavel beschikbaar via de mineralisatie van organische stof uit dierlijke mest. Dat betekent dat de bodem voor die tijd niet veel zwavel kan leveren aan het gras. In het voorjaar heeft het gras net de meeste behoefte aan zwavel om een hoge opbrengst te kunnen realiseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer