Copa-Cogeca: Green Deal heeft radicale uitbreiding nodig

Met het oog op de Russische oorlog in Oekraïne moet de Europese Unie het klimaatplan, de Green Deal, en de voedselstrategie, de boer-tot-bordstrategie, bijstellen. Dat vindt de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca.

Copa%2DCogeca%3A+Green+Deal+heeft+radicale+uitbreiding+nodig
© Copa

Na afloop van een presidiumvergadering in Brussel tikte voorzitter Christine Lambert van Copa Eurocommissaris Frans Timmermans op de vingers. 'De EU heeft de voedselstrategie bedacht in een perfecte wereld, in een wereld zonder crises. Maar in de EU kunnen we nu (door de Russische oorlog in Oekraïne) niet minder produceren', zei ze.


De voorzitter van de overkoepelende boerenverenigingen riep op tot een terugkeer naar landbouwproductiviteit. Volgens Lambert zouden EU-landen de landbouwproductie moeten overnemen die Oekraïne niet volledig kan benutten.


Timmermans

Lambert bekritiseerde ook EC-vicevoorzitter Frans Timmermans voor zijn recente uitspraken. 'We vragen de heer Timmermans om te stoppen met het verspreiden van nepnieuws over het werk van Copa-Cogeca', zei ze. In de milieucommissie van het Europees Parlement beschuldigde Timmermans degenen die waarschuwen voor voedseltekorten van bangmakerij. Volgens hem is de oorlog in Oekraïne geen reden om de boer-tot-bordstrategie te verlaten.

De oorlog wordt volgens Timmermans door tegenstanders van de boer-tot-bordstrategie gebruikt om zijn klimaatplannen in de weg te zitten. Hij erkent dat de oorlog in Oekraïne ernstige problemen veroorzaakt op de tarwe-, en maismarkten, maar zei dat dit een 'logistiek en financieel probleem is, niet een probleem met de beschikbaarheid van voedsel'.


Gereedschap

Secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa-Cogeca zei dat ‘radicale aanvullingen op de Green Deal nodig zijn. Met de Green Deal als zodanig hebben wij geen probleem. De fundamenten zijn er, maar we moeten over voldoende gereedschap beschikken om te kunnen doen wat we moeten doen: voedsel op een duurzame manier leveren. We hebben dus een verbeterd Green Deal-pakket nodig om dit te kunnen doen’, zei Pesonen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer