Aardappelverwerkers maken pas op de plaats

In totaal is in september in Nederland bijna 326.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is ruim 5 procent minder dan vorig jaar in dezelfde maand.

Aardappelverwerkers+maken+pas+op+de+plaats
© Koos van der Spek

Daarmee lijken de aardappelverwerkers een beetje pas op de plaats te maken. September is traditioneel de maand dat de verwerking tot voorgebakken en andere aardappelproducten na de rustige zomerperiode weer op stoom komt. Ten opzichte van vorige maand steeg het grondstofverbruik van de Nederlandse aardappelindustrie wel met zo'n 39.000 ton.

Uit de verwerkingscijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie blijkt dat het aandeel verwerkte aardappelen van buitenlandse herkomst bijna 40 procent bedraagt. Vaak worden in de zomermaanden meer buitenlandse aardappelen verwerkt vanwege het aanbod van vroege fritesaardappelen uit met name Duitsland. Komende periode zullen fritesverwerkers naar verhouding geleidelijk over meer Nederlandse aardappelen kunnen beschikken.

De totale verwerkingsvolume voor de Nederlandse aardappelindustrie van de voorgaande twaalf maanden komt uit op 3,96 miljoen ton. Dat is 260.000 ton meer dan de twaalf maanden daarvoor. Het is maar de vraag of Nederlandse verwerkers voor het eind van dit jaar het verwerkingsniveau van 4 miljoen ton alweer gaan aantikken. In de laatste maanden van 2021 draaiden de verwerkers naar verhouding hoge productiecijfers, dus daar is niet veel winst te boeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer