Afzet vroege aardappelen bij Alvantho loopt nog stroef

'Het aanbod is er wel, maar de afzet strubbelt', stelt directeur David Hage van aardappelveiling Alvantho in het Zeeuwse Sint-Annaland. Hij vertelt over het verloop van de eerste weken van het seizoen van de vroege aardappelen. De klok draait sinds 31 mei en dat is uitzonderlijk vroeg in het jaar. De start is ruim een week eerder dan in 2021.

Afzet+vroege+aardappelen+bij+Alvantho+loopt+nog+stroef
© Anton Dingemanse

Volgens Hage is de markt nog niet berekend op de vroege start. 'Zonde, want de kwaliteit en de maatsortering van de aardappelen zijn goed. De opbrengsten zijn ernaar om volop te oogsten.'

De veiling heeft al een compleet assortiment tafelaardappelen aan te bieden, met naast Frieslander Doré, Musica, Colomba, Eigenheimer en Bildtstar. De aardappelen dragen het handelsmerk Alvantho en worden voor de handel aangeboden in kunststoffen kisten van 20 kilo.

De Frieslanders zijn zelfs al zo ver dat er mondjesmaat al wat als fritesaardappelen kunnen worden verkocht. De directeur zegt dat Alvantho het nu vooral moet hebben van de belangstelling vanuit speciaalzaken, marktkooplui en boerderijwinkels. 'Het grootste volume moeten we kwijtraken in supermarkten, alleen ze zijn nog niet zover dat het in hun programma past.'


Schakelen

Hage verwacht dat die situatie binnenkort anders wordt. 'Het is nu het moment om te schakelen.' De rooiomstandigheden op Tholen zijn goed. 'Met de kistenrooier kun je prima rijden en zo nu en dan valt er een regenbui. Dat zorgt er voor dat het gewas goed blijft groeien.'


De vroege rassen zijn in maart gepoot. Op diverse percelen is er op tijd plastic aangebracht voor extra vervroeging, maar de meeste aardappelen die nu voor de klok komen, zijn afkomstig van de koude grond.

De opbrengst van de eerste kist met nieuwe aardappelen ging traditiegetrouw naar een goed doel. Dit jaar bracht de kist 1.450 euro op. Het bedrag werd aangevuld tot 2.000 euro door Alvantho en is bestemd voor het Nationaal MS Fonds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer