Denen nemen 100.000 hectare uit productie

De Deense regering en de landbouwbonden zijn het eens over een forse vermindering van de CO2-uitstoot, maar nog niet over een schaderegeling. Het grootste deel van de reductie, 1 miljoen ton, moet worden bereikt door het uit productie halen van zo'n 100.000 hectare drassig kustgebied dat tot nu toe wordt bemalen, maar straks niet meer.

Denen+nemen+100%2E000+hectare+uit+productie
© ANP

Samen met een plan voor bebossing wordt de emissiereductie van het uit productie nemen geschat op iets minder dan een miljoen ton koolstofdioxide. Tegen 2030 moet de uitstoot van 15 miljoen ton koolstofdioxide bijna zijn gehalveerd tot 8 miljoen ton. De 100.000 hectare is 3 à 4 procent van het landbouwareaal van Denemarken.

De Deense autoriteiten hebben op kaarten de gebieden afgebakend waar emissiereducties het meest zijn. De velden onder het contract moeten op een natuurlijke manier worden beheerd. Het betekent dat de velden niet langer mogen worden drooggepompt. Ook in droge jaren mag er niet worden geteeld.


Vergoeding

De eisen van de groene transitie zijn niet afkomstig van de Deense overheid, maar de landbouworganisaties hebben zelf de maatregelen voorgesteld. 'We hebben de verantwoordelijkheid genomen om actie te ondernemen, zodat de emissiereductiedoelstellingen worden bereikt. Politici hebben de verantwoordelijkheid om er geld voor te vinden', zegt directeur Jan Laustsen van de Deense Landbouw- en Voedselraad.

In de Deense landbouw was bekend dat er strenge maatregelen en dwangmaatregelen zouden komen om de CO2-uitstoot te beteugelen, dus een afspraak maken op basis van eigen uitgangspunten was een betere en duurzamere optie. Voorlopig is het systeem gebaseerd op vrijwilligheid. Het is nog onduidelijk welke vergoeding agrarisch ondernemers krijgen. Dat zorgt volgens Laustsen voor scepsis bij boeren en zij zijn afwachtend met het sluiten van overeenkomsten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer