Zoektocht naar melkveehouders met innovatief idee

De inschrijving voor de Dutch Dairy Challenge is geopend. Melkveehouders met een innovatief idee voor verduurzaming van de Nederlandse melkveehouderij of voor eigen perspectief kunnen dit inzenden.

Zoektocht+naar+melkveehouders+met+innovatief+idee
© APA

Volgens de initiatiefnemers van de challenge worden veel goede ideeën op het boerenerf geboren, maar worden die door het ontbreken van tijd, kennis en kunde niet verder uitgewerkt. De Dutch Dairy Challenge wil daar verandering in brengen.

De initiatiefnemers zijn Rabobank, FrieslandCampina, Agrifirm, Imagro en de Alliantie Ewuu met daarin de universiteiten van Eindhoven, Wageningen en Utrecht. Volgens de initiatiefnemers kunnen zeker nu, 'met het maatschappelijk vergrootglas op de sector', praktijkinnovaties oplossingen bieden voor complexe vraagstukken. 'De Nederlandse melkveehouderij staat in het brandpunt van de belangstelling en kent veel uitdagingen.'

Gedacht wordt aan uitdagingen als 'de invloed op ons landschap, de druk op biodiversiteit, het verminderen van emissies en het verbeteren van dierenwelzijn'. De Dutch Dairy Challenge (DCC) wil een positieve beweging van onderaf 'die melkveehouders stimuleert en ondersteunt om ideeën en oplossingen voor deze uitdagingen samen waar te maken'.


Verder uitwerken

Volgens verkoopmanager Marcel Jungbauer van Agrifirm is het heel belangrijk om goede ideeën verder uit te werken. 'Er borrelen zoveel goede ideeën uit de praktijk bij melkveehouders op het erf, die kunnen zo maar een antwoord worden op de verdere verduurzaming van de sector.'

Melkveehouders met een goed idee kunnen zich aanmelden via de website van de Dutch Dairy Challenge tot en met 20 november 2022. Uit alle inschrijvingen kiest een selectiecommissie in het najaar de tien beste ideeën. De geselecteerde melkveehouders gaan met een multidisciplinair studententeam en professionele ondernemerscoach aan de slag.

Samen gaan zij aan het werk in het 100 DDC dagen-programma met onder meer drie workshops met alle deelnemers en een afsluitend evenement. Tijdens het programma wordt het ruwe idee uitgewerkt tot een compleet plan. Tijdens het evenement presenteren de melkveehouders de (business)plannen aan een onafhankelijke jury.


Duurzame veranderkracht

De landelijk Dutch Dairy Challenge is een vervolg op de regionale editie in 2021 in Noord-Limburg en Oost-Brabant. De stichting in oprichting heeft de ambitie om samen met anderen te komen tot een brede nationale beweging met impact op de duurzame veranderkracht van de sector.

Dat doet de DDC door innovaties en vernieuwing van onderaf aan te jagen, waarbij direct en indirect een grote groep melkveehouders wordt betrokken en geïnspireerd. Een aantal partners heeft zich aangesloten bij het initiatief, zoals LTO Noord, Nieuwe Oogst (mediapartner) en het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer