Beheerplan edelherten Oostelijk Flevoland laat op zich wachten

Het lukt Faunabeheereenheid (FBE) Flevoland niet om nog dit jaar de groeiende populatie edelherten in Oostelijk Flevoland in toom te houden op basis van een beheerplan. Dat meldt secretaris Laura Schrauwen van FBE Flevoland.

Beheerplan+edelherten+Oostelijk+Flevoland+laat+op+zich+wachten
© DIRK HOL

Volgens Schrauwen is eerst nog een juridische check nodig om te kijken of de conceptverordening in de provinciale omgevingsverordening past. Verder dient het maximale aantal edelherten te worden vastgesteld dat in het aan te wijzen leefgebied past. 'Pas als dat duidelijk is, kunnen we het plan indienen bij Gedeputeerde Staten. Die zullen het daarna in procedure brengen.'

Het FBE-bestuur moet zich daarnaast nog buigen over het commentaar dat LTO Noord heeft ingediend op het conceptbeheerplan. Dat gebeurt in december. Boeren in het gebied zitten met smart te wachten op een goede regeling, stelt LTO Noord in een brief aan de FBE.


Schadebestrijding

De afgelopen jaren vestigden zich steeds meer edelherten in de oostrand van Flevoland, afkomstig van de nabijgelegen Veluwe. Volgens de landbouworganisatie ontstaan de laatste tijd steeds vaker schades aan landbouwgewassen op percelen grenzend aan het beoogde nieuwe leefgebied. 'Het ontbreken van een vastgesteld beheerplan maakt het helaas nog niet mogelijk om aan beheer en schadebestrijding te doen', schrijft LTO Noord.

In juni van dit jaar was er nog een bijeenkomst voor grondgebruikers in het gebied en dan met name gericht op het eventueel vaststellen van een gedoogzone. Dat heeft de voorkeur van de provincie. De boeren met grond in de beoogde gedoogzone vrezen echter voor steeds meer schade en administratieve rompslomp bij de afhandeling daarvan.


Omrastering

LTO Noord heeft het FBE-bestuur daarom laten weten te blijven bij haar keuze voor omrastering van een leefgebied van ruim 600 hectare. 'Dat betekent ook dat wij niet kunnen instemmen met een groter leefgebied of een gedoogzone', waarschuwt de organisatie. Buiten het leefgebied moeten edelherten in Flevoland dan kunnen worden geschoten op basis van een zogeheten nulstandbeleid.

Daarnaast pleit LTO Noord voor volledige schadevergoeding, met inbegrip van de indirecte schade en zonder eigen risico of aftrek van behandelingskosten. De afspraken daarover moeten voor een langere termijn worden vastgelegd, langer dan de werkingsduur van het beheerplan, vindt de organisatie. 'Agrarische ondernemers moeten financiële zekerheid hebben zolang er edelherten verblijven in het leefgebied.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer