BIJ12 wijst bezwaren over hoger eigen risico faunaschade af

Uitvoeringsorganisatie BIJ12 heeft de eerste bezwaren, die ruim vijftig Noord-Hollandse boeren hebben ingediend tegen de verhoging van het eigen risico van faunaschade van 5 naar 20 procent, ongegrond verklaard.

BIJ12+wijst+bezwaren+over+hoger+eigen+risico+faunaschade+af
© Vidiphoto

Ondernemers overwegen tegen die uitspraak in hoger beroep te gaan. Jurist Charles van Mierlo behartigt de belangen van vier boeren, die nog geen uitspraak hebben ontvangen. 'Dat kan ook nog wel enkele weken duren.'

Het provinciebestuur van Noord-Holland verhoogde het eigen risico om een extra prikkel te geven aan agrarisch ondernemers om meer aan schadepreventie te doen. In 2021 is die maatregel ingegaan.


Volgens de boeren wordt daarmee eenzijdig afgeweken van eerdere afspraken met de provincie. Daarin is vastgelegd dat 95 procent van de schade wordt vergoed tot de ganzenpopulatie weer terug is op het peil van 2005.


Politieke belofte

In de reactie van BIJ12 staat dat dit een politieke belofte was die tijdens de vorige coalitieperiode in Provinciale Staten is gemaakt en die is volgens het huidige college juridisch niet bindend.

Het argument dat ondernemers meer zouden moeten doen om schade door ganzen te voorkomen, zorgde voor veel weerstand. Het geeft volgens hen een verkeerde voorstelling van zaken. De groeiende ganzenpopulatie zorgt voor steeds meer druk op de agrarische percelen. Dat blijkt ook uit het groeiende schadebedrag, dat in 2020 al 10 miljoen euro bedroeg.

Diverse beheerafspraken in en rond de natuurgebieden bemoeilijken het bejagen van de ganzen, luidt het verweer van de agrarisch ondernemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer