EU erkent burgerinitiatief 'Red bijen en boeren'

Het Europese burgerinitiatief 'Red bijen en boeren' heeft de benodigde 1 miljoen handtekeningen opgehaald en wordt nu door Brussel erkend. De EU-commissie beschouwt de 1.054 miljoen ingeleverde handtekeningen uit de 27 EU-landen als geldig.

EU+erkent+burgerinitiatief+%27Red+bijen+en+boeren%27
© Twan Wiermans

Het burgerinitiatief roept op tot minimaal 80 procent minder gebruik van chemisch-synthetische gewasbescherming binnen acht jaar. Vooral in Duitsland, Nederland en België was de goedkeuring hoog. In Kroatië, Litouwen en Griekenland daarentegen werden de minimumdrempels niet gehaald.

Volgens de oproep zou er vanaf 2035 een verbod moeten komen op het gebruik van chemische middelen die verantwoordelijk worden gehouden voor aantasting van de biodiversiteit en het uitsterven van bijensoorten.


De ondertekenaars pleiten voor een subsidie voor boeren die willen overstappen op biologische landbouw. Daarin is volgens de initiatiefnemers aangetoond dat voedselproductie ook zonder chemische middelen mogelijk is.


Drie maanden

Na de erkenning heeft de Europese Commissie drie maanden de tijd om een standpunt in te nemen over de eisen van het burgerinitiatief.

De afgelopen maanden hebben de EU-commissarissen al voorstellen gelanceerd om op termijn het gebruik van chemicaliën in de landbouw te halveren. Daar verzetten vooral veel landbouworganisaties zich tegen. Zij zeggen dat zonder gewasbeschermers de oogsten aanmerkelijk kleiner zullen zijn, waardoor de voedselprijzen stijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer