Diepvriesgroente fors duurder door economische crisis

Consumenten betaalden in september gemiddeld 21,5 procent meer aan diepvriesgroente dan een jaar geleden. Voor conservengroente komt de prijsstijging uit op 13,1 procent en verse groenten zijn 11,2 procent duurder dan een jaar terug.

Diepvriesgroente+fors+duurder+door+economische+crisis
© VidiPhoto

Dat blijkt uit de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging die de consument voor de kiezen krijgt, heeft alles te maken met de stijgende kosten bij producenten. Niet alleen de energieprijzen zijn hoog, ook moet meer betaald worden voor andere grondstoffen en zijn de groentecontracten gestegen.

Die stijgende kosten kunnen veel ondernemers niet allemaal zelf absorberen. Groenteproducent Hak bijvoorbeeld ziet zich daarom gedwongen om een productiepauze van zes weken in te lassen. Die vindt plaats in de wintermaanden.


Al is ook die niet voldoende om alle kostenstijgingen te overbruggen. 'We doen er alles aan om onze kosten zelf op ons te nemen en slim te plannen, zodat de prijzen niet op dat niveau mee hoeven te stijgen. De productiepauze is daarvan een voorbeeld. Ondanks deze initiatieven lukt het echter nog niet om forse prijsstijgingen te voorkomen. Dat is pijnlijk, maar de realiteit', aldus algemeen directeur Timo Hoogeboom van HAK.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer