Terugroepactie+Emt%C3%A9+en+Coop+vanwege+listeria
Nieuws
© EMTÉ

Terugroepactie Emté en Coop vanwege listeria

Supermarktketens Emté en Coop roepen producten terug vanwege de aanwezigheid van de listeriabacterie. Dat gebeurt naar aanleiding van een listeriabesmetting in een fabriek van Greenyard in Hongarije.

Bij Emté gaat het om Pinguin erwten (extra fijn) in een verpakking van 1 kilo met artikelnummer 192111. Bij Coop supermarkten betreft het de gehaktschnitzel met 30 procent groente (2 x 100 gram) met streepjescode 8713526815080, met een houdbaarheidsdatum van 09 juli tot en met 20 juli.

• Lees ook: Groenten met listeria ook in Nederland verkocht

In de gehaktschnitzel met 30 procent groente zit mais die verwerkt is in de Hongaarse fabriek. De supermarkten zijn door de leverancier geïnformeerd. Het consumeren van een levensmiddel dat besmet is met de listeriabacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een risico.

Geld terug

Emté meldt dat consumenten het aankoopbedrag terug krijgen als ze ermee terug gaan of contact opnemen met het Emté-filiaal bij hun in de buurt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde voor het weekeinde al dat ook in Nederland producten besmet zijn.

Het is volgens de NVWA de taak van verschillende betrokken bedrijven om deze producten uit de handel te halen. Ook dienen deze bedrijven publiekswaarschuwingen te geven als blijkt dat deze producten aan consumenten geleverd zijn.

Andere landen

Ook in andere landen zijn terugroepacties aan de gang. In België geldt dat in ieder geval voor supermarkten Colruyt en Delhaize. Het gevaar van de bacterie wordt door de NVWA benadrukt. In juni waren er, sinds 2015 in totaal 47 mensen bekend die ziek zijn geworden na het eten van groenten uit de Hongaarse fabriek. Van hen zijn 9 mensen uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer