Groenten met listeria ook in Nederland verkocht

Diepvriesgroenten die mogelijk zijn besmet met listeria, zijn ook in Nederland verkocht. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van informatie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Groenten+met+listeria+ook+in+Nederland+verkocht
© Vidiphoto

Het gaat om bevroren groenten van een fabriek in Hongarije van producent Greenyard. De producten worden uit voorzorg uit de handel gehaald. De groenten zijn verkocht als diepvriesgroenten of zijn verwerkt in diverse andere producten.

• Lees ook: Greenyard in Hongarije roept diepvriesgroenten terug

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Volgens het voedingscentrum moeten vooral zwangere vrouwen oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Uit de handel

Het is volgens de NVWA de taak van verschillende betrokken bedrijven om deze producten uit de handel te halen. Ook dienen deze bedrijven publiekswaarschuwingen te geven als blijkt dat deze producten aan consumenten geleverd zijn. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen op haar website plaatsen.

De voeselwaakhond kan vanwege de omvang van de partijen ingevroren groenten nu nog niet aangeven in welke producten de ingevroren groenten zijn verwerkt. Bedrijven worden geïnformeerd via de betrokken leveranciers; de NVWA wordt geïnformeerd door de betrokken bedrijven en via het Europese Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

Terugroepacties

Het is volgens de NVWA wel duidelijk dat er de komende meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten zullen volgen. 'Om het risico op infectie zo klein mogelijk te houden is het verstandig bevroren groenten voor consumptie goed te verhitten', raadt de NVWA aan. 'Dat geldt vooral voor risicogroepen, ouderen, zwangere vrouwen, pas geboren baby's en volwassenen met een verzwakt afweersysteem. De bacterie wordt gedood als je het product gedurende minimaal 2 minuten verhit tot 70 graden (kerntemperatuur).'

De productielijnen van de betreffende fabriek in Hongarije zijn inmiddels stilgelegd. In Nederland zijn geen gevallen van Listeriose bekend, die een relatie hebben met de Hongaarse producent. In juni waren er, sinds 2015 in totaal 47 mensen bekend die ziek zijn geworden na het eten van groenten uit de Hongaarse fabriek. Van hen zijn 9 mensen uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  13° / 9°
  60 %
 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer