Samenwerking centraal op Nationaal Tuinbouwcongres

Het zijn uitdagende tijden voor agrarisch ondernemers. Een stikstofdossier dat onzekerheid creëert. Torenhoge energieprijzen die de liquiditeitspositie onder druk zetten. Weersextremen waar lastig op in te spelen valt.

Samenwerking+centraal+op+Nationaal+Tuinbouwcongres
© Kimberly Bakker

'Onze taak is om die uitdagingen om te buigen naar kansen en te denken in mogelijkheden. Hopelijk vinden jullie daar op dit congres de inspiratie voor', trapte voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland woensdag In het Flevolandse Almere het Nationaal Tuinbouwcongres af.

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes presteerde diezelfde dag zijn aanbevelingen in rapport 'Wat wel kan, uit de impasse en een aanzet voor perspectief'. Tegelijkertijd met die presentatie hadden ruim tweehonderd ondernemers vanuit het tuinbouwcluster zich verzameld in het Congres Paviljoen op de Floriade. Een bijeenkomst waar het woord 'perspectief' ook een belangrijke rol speelde.


Toekomstperspectief

En wanneer gekeken wordt naar het toekomstperspectief van de Nederlandse tuinbouwcluster, dan zijn er genoeg kansen, stelt Bom-Lemstra. 'Wereldwijd streven we naar voedselzekerheid, klimaatadaptatie en economisch verdienvermogen.'

We moeten naar manieren zoeken om samen oplossingen te vinden

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Greenports Nederland

Dat zijn volgens haar thema's waar de tuinbouwsector een belangrijke rol in kan spelen. 'Maar dat kan alleen als we met elkaar samenwerken. We moeten kijken waar de kansen liggen, in mogelijkheden denken en elkaar opzoeken. Hopelijk geeft dit congres daar een eerste aanzet toe.'


Mouwen opstropen

Bom-Lemstra vindt dat er sowieso een verandering moet plaatsvinden in de manier waarop we omgaan met een crisis. 'Ik was onlangs aanwezig bij een collegelezing over crisissen door de geschiedenis heen. Daar stond ik vooral stil bij het te pas en te onpas gebruiken van het woord crises. In het verleden aanvaardden we een crisis, stroopten we de mouwen op en zochten we naar een oplossing. Tegenwoordig roepen we meteen de overheid om hulp.'

In haar ogen leggen we daardoor een onmogelijke oproep bij het kabinet neer. 'De overheid heeft niet alleen het antwoord, het tuinbouwcluster heeft ook niet alleen het antwoord. We moeten naar manieren zoeken om het samen te doen.'


Samenwerking sleutelwoord

Samenwerking is dus het sleutelwoord. Niet alleen tussen overheid en producent, maar ook tussen producent en burger. Oprichter Mark Frederiks van Amped en Local2Local is acht jaar geleden al begonnen met het verbinden van de voedselproducent met degene die het voedsel consumeert.

'Uitdagende tijden zijn in mijn ogen echt niet altijd slecht. Omdenken is een kunst. De coronacrisis heeft ons er bijvoorbeeld van bewust gemaakt hoe belangrijk gezond en lokaal voedsel is. Daar profiteren we nu nog steeds van.'


Kennisdeling

Frederiks vindt het belangrijk dat we onze producten niet alleen verschepen naar het buitenland, maar dat we onze kennis ook naar het buitenland brengen. 'Er zijn sjeiks in de Verenigde Arabische Emiraten geïnteresseerd in de kwaliteit van onze groenten en fruit, maar zij willen liever lokaal produceren. Zie dat als een kans. Breng de Nederlandse kennis daarheen en maak het lokaal.'

Hij hoopt dat investeerders ook inzien dat het belangrijk is om te investeren in dit soort samenwerkingen. Jerome Mounsey van de Organisation for EconomicCo-operation and Development (OECD) ging tijdens het Tuinbouwcongres ook kort in op de kansen die er liggen voor de kennis en technologieën van de Nederlandse tuinbouwsector.

'Nederland wordt internationaal gezien als leider in duurzaamheid. Hoe doen ze het in Nederland? Dat is een vraag die veelvuldig voorbijkomt. Willen we die positie behouden of zelfs vergroten, dan moeten we onze kennis actief delen. Laat zien wat we hier allemaal wel niet kunnen.'


Nederlandse kassen in het buitenland

Een ondernemer die al op deze trend heeft ingespeeld, is Dirk Aleven van Foodventures. Hij heeft kassen in Kazachstan, Georgië, Oekraïne en China. 'Onze kassen daar zijn gebaseerd op Nederlandse technologieën. Zo brengen we ons kwalitatieve voedsel naar de Oost-Europese of Aziatische consument toe. We werken zo duurzamer en kunnen een kwalitatief beter product in het schap leggen voor hetzelfde geld als een andere lokale producent.'

Het zijn dit soort initiatieven die er volgens Bom-Lemstra echt toe doen. Andere innovatieve concepten die tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres naar voren kwamen, zijn de kansen van verticale landbouw, de Urban Greenhouse Challenge en Floating Futures. 'Als tuinbouwcluster hebben we een ontzettend sterk netwerk. Maak daar als individuele ondernemers gebruik van. Zoek elkaar dus op en kijk naar de mogelijkheden in plaats van de uitdagingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer