Greenport Noord nieuwe netwerkorganisatie tuinbouw

Met de officiële oprichting van Greenport Noord op 10 mei zet de tuinbouwsector in Noord-Nederland een nieuwe stap. De sector krijgt er in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe een eigen regionale netwerkorganisatie bij.

Greenport+Noord+nieuwe+netwerkorganisatie+tuinbouw
© Vidiphoto

Tijdens de kick-off worden de aanleiding voor de Greenport Noord toegelicht en de resultaten van een enquête onder Noordelijke telers gedeeld. Greenport Noord is de achtste Greenport in Nederland. Inmiddels hebben zich 95 bedrijven en organisaties uit de noordelijke tuinbouwketen aangesloten bij het initiatief. Het samenwerkingsverband is opgezet als netwerkorganisatie.

Naast glastuinbouwondernemers kunnen ook ondernemers in de bollen-, fruit- en boomteelt, regionale overheden en partijen uit de agribusiness, het groene onderwijs en kennisinstellingen zich bij de greenport aansluiten. De partners werken vanuit één agenda samen aan zaken als de energietransitie, een beter vestigingsklimaat, huisvesting van arbeidsmigranten, ruimtelijke ordening, innovatieprojecten en het faciliteren van ondernemers bij verduurzaming.


Potentieel

Komkommerteler Inge Bergsma-De Vries uit het Drentse Erica licht toe: 'De tuinbouw is in Nederland groot geworden door samenwerking. We zien in andere gebieden dat een Greenport daar tegenwoordig enorm bij helpt. Anderzijds merken we in het Noorden dat het ontbreken van een goed netwerk ons parten speelt . We kunnen niet goed laten zien welk potentieel we in huis hebben.'

Met de Greenport-status krijgt de tuinbouw in het Noorden één aanspreekpunt. De eerste stap is de oprichting van een bestuur en het aantrekken van een programmamanager. De initiatiefnemers roepen iedereen uit de Noordelijke tuinbouwketen op om zich ook aan te sluiten, meldt Bergsma, tevens mede-initiatiefnemer van de Greenport.


Uitgelezen instrument

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland en Glastuinbouw Nederland onderschrijft het grote belang van samenwerking. 'Niet alleen tussen ondernemers in de noordelijke regio's onderling, maar vooral met overheden, onderwijs en onderzoek.'

Een greenport is daar volgens haar het uitgelezen instrument voor. 'Dat hebben greenports in andere delen van het land de afgelopen jaren al aangetoond, onder meer op het thema Energie. Ik wens alle betrokken partijen veel wijsheid en daadkracht toe om ook van greenport Noord een succes te maken.'


Enquête

Via een enquête zijn de telers en andere partners gevraagd welke thema's zij belangrijk vinden en aan wat voor projecten zij willen deelnemen. Aan telers werd ook de vraag gesteld welke toekomstplannen zij voor hun bedrijf hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer