'We draaien de wind!'

Eindelijk is het zover, Greenport Noord gaat van start. Een jaar lang zijn we onderweg geweest en hebben we ons geloof in samenwerking verkondigd.

%27We+draaien+de+wind%21%27
© Jan Anninga

Een tijdje geleden las ik het boek 'Een klein land met verre uithoeken'. Een zin die mij is bijgebleven: 'Omdat de aandacht van politiek Den Haag niet meer uitgaat naar het ondersteunen van de meest kansarme delen van het land, maar naar het versterken van de meest kansrijke delen, worden de verschillen steeds groter tussen de plekken waar ieder jaar meer mensen, banen, scholen en cafés zijn en de plekken waar het juist afneemt.'

Het voelt voor mij verkeerd om te zeggen dat ik blijkbaar in een kansarme gemeente woon. Maar juist deze werd genoemd in dit boek als gemeente waar het ooit zo goed ging. Waar door middel van stimulering ondernemerschap en daarmee groei en welvaart werden gestimuleerd. Waardoor we de leefomgeving hebben die we nu hebben, met goede infrastructuur, scholen, winkels, banen en zorg. En een balans tussen werken in de omgeving en forensen.

Doordat de focus op het gebied verdwijnt, verdwijnen bedrijven en banen. Daardoor trekken de slimme mensen weg en verdwijnen meer bedrijven, omdat er geen personeel meer is. En dat maakt het weer lastig om winkels, scholen en ziekenhuizen in de benen te houden.

De focusgebieden worden steeds meer gestimuleerd met input van kennis en geld, ontwikkelingsgebieden moeten zichzelf ontwikkelen

Inge de Vries, komkommerkweker in Erica

Binnen de tuinbouw is dat eigenlijk ook gebeurd. In de nota Ruimte van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in 2004 zijn zes kerngebieden aangewezen, de bestaande greenports. Later is er een zevende greenport bijgekomen. Een greenport is een term die wordt gebruik voor een groot tuinbouwcluster, waarin planten, bomen, bollen, bloemen en groenten worden geproduceerd en verhandeld. Een netwerk waarin tuinders, leveranciers, overheid, scholen en financiers samenwerken aan belangrijke thema's.

Buiten de greenport zijn er landbouwontwikkelingsgebieden. Hieronder valt onder andere de tuinbouw rondom Emmen en Berlikum. En je ziet dat wat is beschreven in het boek ook binnen de tuinbouw is gebeurd.

De focusgebieden worden steeds meer gestimuleerd met input van kennis en geld. Door deze wind gaan gebieden groeien. Ontwikkelingsgebieden moeten zichzelf ontwikkelen. Dus met tegenwind en minder middelen overeind blijven. Ik durf te zeggen dat we daardoor in het noorden van het land veel krachtige tuinbouwondernemers hebben en gelukkig een heel nieuwe generatie die het aandurft hier te ondernemen en die met tegenwind kan opereren. Dat is mooi, maar het wordt nu tijd om deze wind te draaien!

Bekijk meer over:

Lees ook

'Jubileum'
'Jubileum' 14-03-2022
'Box in de kas'
'Box in de kas' 27-01-2022
'Komkommertijd'
'Komkommertijd' 16-08-2021
Komkommertijd
Komkommertijd 30-06-2021
'The Greentour'
'The Greentour' 28-04-2021

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer