Greenport Noord richt zich op energietransitie

Greenport Noord ging deze week officieel van start. Deze gaat zich vooral richten op energietransitie, kennisontwikkeling en innovatie. Dat geldt ook voor de verbetering van de aansluiting van het groen onderwijs op de regionale tuinbouw. Greenport Noord is een samenwerkingsverband van 95 noordelijke tuinbouwondernemers en aan de tuinbouwsector verwante organisaties.

Greenport+Noord+richt+zich+op+energietransitie
© Han Reindsen

Uit een enquête onder 24 telers en diverse toeleveranciers en handelaren in Groningen, Friesland en Drenthe komt naar voren dat noordelijke tuinders al volop bezig zijn met het minder afhankelijk worden van aardgas. Dat onderwerp noemen zij het meest, naast personeelsbeleid en -werving en investeringen in het machinepark. De tuinders noemen de goede verbindingen in Noord-Nederland, voldoende ruimte om uit te breiden en het draagvlak onder omwonenden als pluspunten.

Moeilijker hebben de tuinders het met het op afstand zitten van de handel, dat er minder zonuren zijn dan in West-Nederland en de verminderde dynamiek in het gebied. Ook de afstand tot het tuinbouwconcentratiegebied in West-Nederland en de beperkte mogelijkheden om mee te gaan in de energietransitie worden genoemd. Verder vinden tuinders het een handicap dat de concentratiegebieden in Noord-Nederland voor de glastuinbouw afzonderlijk eigenlijk te klein zijn om over voldoende slagkracht te beschikken.


Toekomstwensen

Een Greenport kan als samenwerkingsverband en regionale netwerkorganisatie daar verbetering in brengen, zeggen de initiatiefnemers. 'De tuinbouw is in Noord-Nederland groot geworden door samenwerking. We zien in andere gebieden dat een Greenport daar enorm bij helpt', zegt komkommerteler Inge Bergsma-de Vries uit het Drentse Erica. Volgens haar vinden de noordelijke tuinders elkaar, omdat ze te maken met dezelfde problemen, cultuur en toekomstwensen.

Naast ondernemers in de glastuinbouw, bollenteelt, fruit- en boomteelt hebben regionale overheden en partijen uit de agribusiness, het groene onderwijs en kennisinstellingen zich aangesloten. Zo ontstaat met de greenportstatus bijvoorbeeld één aanspreekpunt voor overheden. De partners werken naast energietransitie aan zaken als een beter vestigingsklimaat, huisvesting van arbeidsmigranten, ruimtelijke ordening, innovatieprojecten en het faciliteren van ondernemers bij verduurzaming.

Met de oprichting van Greenport Noord ontstaat de achtste Greenport in Nederland. Andere Greenports liggen in Noord-Holland Noord, Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek, Boskoop, West- en Oostland, Gelderland en Venlo. Ook in Oost-Brabant is een Greenport in voorbereiding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer