LTO: goed verdienmodel voorwaarde biobased teelt en eiwitgewassen

Johan Remkes constateert in zijn stikstofrapport dat het wenselijk is dat er in Nederland hoogproductieve landbouw is, ook gericht op export. Dat geldt eveneens voor nieuwe vormen van landbouw als biobased teelt en eiwitgewassen. Voorwaarde daarvoor is volgens LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente dan wel een goed verdienmodel.

LTO%3A+goed+verdienmodel+voorwaarde+biobased+teelt+en+eiwitgewassen
© Job Hiddink

'Ook de ruimte voor jonge boeren nu en in de toekomst kan naast het verdienmodel daarin niet vrijblijvend zijn', stelt LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente. Verder constateert Remkes dat de wateropgave belangrijk is. 'Dat belang hebben akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers afgelopen jaren aan den lijve ondervonden.'

Ook is het inzetten van het instrument (afrekenbare) stoffenbalans in combinatie met meten en monitoren een wens van de sector, geeft de vakgroep aan. 'Dat is nodig om te kunnen sturen op doelbereik in plaats van overgeleverd te zijn aan ineffectief generiek middelenbeleid.'


Kritische kanttekeningen

Volgens LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente zijn er omtrent het Remkes-rapport een aantal kritische kanttekeningen te plaatsen. 'Het 'stikstofkaartje' mag dan wel van tafel zijn, maar daar komt een kaartje met zoneringsgebieden voor in de plaats.'


Het betreft een zonering van landbouwgebieden waarbij landbouw niet het sluitstuk van de discussie over de ruimte mag zijn. Desondanks stelt de vakgroep dat hier de vinger stevig aan de pols moet worden gehouden. 'Vooral om te begrijpen welke gronden in welke zone vallen. Niet alle Natura 2000-gebieden kunnen over één kam worden geschoren. Hetzelfde geldt voor de verschillende landbouwsectoren.'


Transitiepaden

De LTO-vakgroep vindt verder dat in de transitiepaden weinig oog is voor het feit dat de sector in een Europese interne markt opereert. De nadruk ligt nu op het verziltingsprobleem en wat dan niet meer zou kunnen, terwijl er geen aandacht is voor de beschikbaarheid van zoetwater en de innovaties die daarvoor nodig zijn.

'Ook zien we in het 'doorontwikkelperspectief' dat in de rode zones de ondernemers de productie per hectare gaan verlagen, terwijl de kostprijs laag moet blijven. Moeten hier dan ook gronden worden opgekocht en afgewaardeerd?'


Perspectief

Tot slot wordt biologisch regelmatig benoemd als perspectief, ook voor akkerbouw. 'Juist ook voor biologische boeren blijft veel juridisch onduidelijk. Een houdbaar juridisch systeem is nodig om biologische bedrijfsvoering mogelijk te houden en te kunnen bevorderen.'

LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente roept haar leden op om hun visie en oordeel op het rapport te geven via de ledenconsultatie die LTO Nederland vanaf donderdag 6 oktober openstelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer