AVP-beperkingen varkensbedrijven rondom Emsburen opgeheven

Door een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een zeugenbedrijf in het Duitse Emsburen werden op 2 juli beperkingen ingesteld voor varkenshouderijen in de regio. Deze zijn vandaag opgeheven. De varkens mogen weer vrij worden verhandeld.

AVP%2Dbeperkingen+varkensbedrijven+rondom+Emsburen+opgeheven
© Léonie Vaarhorst

Varkens uit het voormalige toezichtsgebied in Emsland kunnen weer zonder beperkingen worden vervoerd en geslacht. Tussen de 60.000 en 70.000 veelal te zware vleesvarkens staan op de lijst om geslacht te worden. Volgens de belangenorganisatie van varkenshouders in Duitsland (ISN) wegen de dieren zelfs 170 kilo en passen ze niet binnen het normale betalingssysteem voor vleesvarkens. Een optie kan zijn om de zwaargewichten te exporteren naar Italië en Polen.

De economische schade voor de varkenshouders in het nu vrijgekomen gebied is fors. Door de quarantainemaatregelen was het vlees uit de ingesloten regio Emsburen maandenlang nauwelijks verhandelbaar. ISN schat de schade op minstens 15 miljoen euro.


Nog geen euro ontvangen

Voor de circa 17.000 varkens die tijdens de insluitingsperiode zijn geslacht, hebben varkenshouders nog geen euro ontvangen. Dit alleen al is een schadepost van 3,4 miljoen euro. Daarbovenop komen nog de transportkosten, de extra voerkosten en de financiële verliezen van de biggenproducenten door de slechte vermarkting.

ISN roept de federale en regionale overheden op om de veroorzaakte schade te vergoeden via een AVP-compensatiefonds. Oftewel: het goede voorbeeld volgen van Italië waar een compensatiefonds van 25 miljoen euro is opgezet voor varkenshouders in regio's waar AVP is opgedoken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer