'Het bord is vol'

Vorig weekend woonde ik het 125-jarig jubileum van de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond in Nederweert-Eind bij. Een geweldig evenement met goede organisatie en inhoud, waarvoor veel complimenten.

%27Het+bord+is+vol%27
© Dirk Hol

Naast alle feestelijkheden stond bij het belang van belangenbehartiging centraal. Immers, de LLTB is ooit ontstaan vanuit de noodzaak om als collectief sterker te staan. De saamhorigheid en verbondenheid van onze leden was daar ook echt te voelen. En dat is essentieel in deze moeilijke tijden.

Zeker nu deze week de details van de derogatiebeschikking bekend zijn geworden. Na maanden onderhandelen tussen het kabinet en Europa is er dan duidelijkheid. Duidelijkheid die de hele agrarische sector en u direct op het boerenerf raakt. De afbouw en extra voorwaarden zijn slecht nieuws voor kringlooplandbouw, het verbeteren van de waterkwaliteit en het verdienvermogen. Kortom: er is slecht uit onderhandeld.

Alles moet in het werk gesteld worden om de scherpe kantjes er af te halen. We zetten alle zeilen bij om volgend jaar een overgangsjaar te organiseren. Daarnaast moet het kabinet een uiterste inspanning leveren om een andere vorm van derogatie te realiseren.

Het is nu des te belangrijker om elkaar en om die saamhorigheid vast te houden

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland

Naast derogatie komt er meer op u af. Komende week presenteert Johan Remkes zijn langverwachte rapport over het stikstofbeleid aan het kabinet. Daar hangt veel van af. Maar ook de gebiedsgerichte aanpak, het het Nationaal Programma Landelijk Gebied, de waterdoelen: het bord van onze boeren en tuinders is vol en het is een spannende tijd.

Des te belangrijker om elkaar en om die saamhorigheid vast te houden. Om met die kracht de land- en tuinbouw in Nederland weer op het juiste spoor te krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    18° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer