EU wil verplicht lager energieverbruik voor agrarische sector

De energieministers van de Europese Unie vinden dat er in de EU-landen 10 procent minder energie moet worden gebruikt: 5 procent verplicht en nog eens 5 procent vrijwillig. Dat moet al op 1 december ingaan, als hun driepuntenplan komende week op een extra EU-top door de regeringsleiders wordt goedgekeurd.

EU+wil+verplicht+lager+energieverbruik+voor+agrarische+sector
© Twan Wiermans

De energieministers laten de concrete uitvoering over aan de EU-landen zelf. Er komt niet een bindend pakket voor alle landen. De energiebesparing zou een vereiste zijn voor elke lidstaat individueel, maar het is aan elke land om zelf te beslissen hoe dit wordt geïmplementeerd.

Daarom hebben de ministers ook niet ingestemd met het verzoek van de Europese agrarische koepel Copa-Cogeca om bedrijven in de voedselketen buiten de verplichte energiebesparing te houden. Ook werd een verzoek van dierenorganisaties afgewezen om de 'energievretende' bio-industrie tijdelijk geheel stil te leggen.


Solidariteitsbijdrage

Naast de verplichte besparing tussen december en april worden de megawinsten van niet-fossiel gestookte wind- en zonneparken afgeroomd om burgers en bedrijven een korting te kunnen geven. Ook moeten elektriciteitscentrales die draaien op fossiele brandstoffen, zoals gas, kolen en olie, een 'solidariteitsbijdrage' uit hun winsten gaan afstaan. Van de kant van de Europese Commissie is er sprake geweest dat deze overtollige winsten maar liefst 140 miljard euro aan steun aan de EU-landen kunnen opleveren.

Tot een maximumprijs op de invoer van Russisch gas is het tot nu toe nog niet gekomen. Nederland is daar voor. Een aantal andere landen, waaronder Hongarije, dat sterk afhankelijk is van gas uit Rusland, niet. Nederland vindt dat de andere EU-landen de oostelijke landen moeten steunen die nog wel grotendeels van Russische gas afhankelijk zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer