Teelt optimaliseren kan perfect via digitalisering

Al jaren is de trend van digitalisering in de landbouw zichtbaar. Elke boer of tuinder maakt er wel op een manier gebruik van. Een goede digitaliseringstool kan ook helpen de energienota omlaag te brengen. Bijvoorbeeld wanneer je meer inzicht kan krijgen in de effecten van een gekozen belichtingsstrategie.

Teelt+optimaliseren+kan+perfect+via+digitalisering
© Vidiphoto

De meest gebruikte vormen van digitalisering in de landbouw zijn: inzicht krijgen in omgevingsfactoren en de groei van de plant, een voorspelling maken van die groei en het optimaliseren van de teeltkeuzes. Een veelgebruikte tool in de sierteelt is QMS chrysant van Delphy.

'Ons programma wordt vooral gebruikt om te bepalen hoe de productie en kwaliteit gemaximaliseerd kunnen worden. Data van rassen, weer, belichting, teeltstrategie en de realisatie van lengte en gewicht zijn de basis om het oogstgewicht te voorspellen en te optimaliseren', meldt Klaas van Egmond van Delphy.


Variabele belichtingsstrategie

Sinds kort is het planningsprogramma uitgebreid met het onderdeel 'variabele belichtingsstrategie'. Het aanpassen van de belichtingsstrategie heeft effect op het gewicht van de chrysant. Dit is doorgaans een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit. 'Ook kunnen telers door middel van een variabele belichtingsstrategie beter doorberekenen wat het effect van een bepaalde teelstrategie is op hun teelten.'

In het verleden werkte het systeem van Delphy met één belichtingsstrategie voor alle teelten. Nu kan de strategie voor elke teelt geoptimaliseerd worden. 'Zo kunnen telers de juiste kwaliteit garanderen in iedere teelt.' Daarbij kan een planningstool een manier zijn om een betere balans te vinden in de productie versus de energiekosten. Bijvoorbeeld omdat de teler inzicht kan krijgen in de effecten van een bepaalde belichtingsstrategie.


Digitalisering in toekomst

De volgende stap van QMS chrysant is een automatische terugkoppeling vanuit de klimaatcomputer hoeveel licht de teelt bereikt heeft. 'Met die terugkoppeling zal het ook tijdens de teelt direct duidelijk zijn of een teelt voldoende licht krijgt om de gewenste kwaliteit te realiseren.'

Van Egmond geeft aan dat de mogelijkheden van digitalisering in de landbouw eindeloos zijn. 'Het is een middel waarmee keuzes geautomatiseerd kunnen worden, objectief gemaakt kunnen worden en kwantitatief geoptimaliseerd kunnen worden. Dat resulteert in minder menselijke fouten en het maken van efficiëntere, duurzamere beslissingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer