LTO Nederland: 'Snel werk maken van energiecompensatie'

Het kabinet moet snel werk maken van energiecompensatie voor het bedrijfsleven. De energie-intensieve bedrijven in de land- en tuinbouw hebben deze compensatie nodig door de fors opgelopen energiekosten. Dat signaal geven LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland af aan het kabinet.

LTO+Nederland%3A+%27Snel+werk+maken+van+energiecompensatie%27
© Han Reindsen

Het kabinet heeft steun toegezegd voor huishoudens en kleine bedrijven met een laag verbruik, maar voor meer energie-intensieve bedrijven is niets geregeld, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland.
'Van koelopslag van aardappelen, groenten en fruit, stalverwarming voor kuikens of varkens en glastuinders die de teelt van bloemen, planten of groenten afschalen of stoppen. In alle gevallen stijgen de energiekosten uitzonderlijk fors', stelt Van der Tak.

LTO heeft deze week in directe gesprekken met het kabinet op tafel gelegd dat er snel maatregelen voor het bedrijfsleven moeten worden genomen. De organisatie rekent erop dat met het compensatiepakket substantiële ondersteuning wordt gegeven. 'De hoge gas- en elektriciteitsprijzen zijn voor veel ondernemers onbetaalbaar geworden. Zij kunnen deze kosten niet of nauwelijks doorberekenen in de opbrengstprijzen', geeft Van der Tak aan.


De LTO-voorzitter vreest dat steeds meer bedrijven die in de kern gezond zijn gedwongen hun productie afschalen of staken. 'Het bedrijfsleven staat nu nog in de kou. Hoopvol zijn de signalen van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat het kabinet werk wil maken van energiecompensatie voor het bedrijfsleven. LTO blijft daarom druk uitoefenen op het kabinet voor een bruikbaar compensatiepakket.'

LTO Nederland blijft druk uitoefenen voor een compensatiepakket

Sjaak van der Tak, voorzitter LTO

Aangekondigde hulp

EZK heeft al aangekondigd in november met een compensatiepakket voor het bedrijfsleven te komen. Het kabinet trekt daar deze kabinetsperiode 500 miljoen euro per jaar voor uit en vanaf 2028 structureel 600 miljoen euro.

In dit pakket voor het mkb worden werkgeverslasten verlaagd en extra subsidies verstrekt zodat bedrijven kunnen verduurzamen en hun energieverbruik kunnen verminderen. Ook wordt de werkkostenregeling verruimd, zodat bedrijven belastingvrij meer vergoedingen kunnen geven aan hun werknemers.

Het kabinet blijft ook inzetten op een energietransitie in de teelt onder glas. In de landbouwbegroting voor 2023 is 77 miljoen euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van weerbare, duurzame en energiezuinige teeltsystemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer