Ledlampen leveren flinke gasbesparing in kas op

Het gebruik van ledlampen in de kas kan een gasbesparing tot wel 35 procent opleveren. Dat blijkt uit tomaten- en komkommerproeven in het World Horti Center in het Zuid-Hollandse Naaldwijk, uitgevoerd door HortiTech. De energiebesparing komt doordat het gebruik van de ledlampen de temperatuur in de kas met zo'n 2 tot 3 graden verhoogt.

Ledlampen+leveren+flinke+gasbesparing+in+kas+op
© Climalux

Zowel de tomaten- als komkommerproef werd uitgevoerd met Climalux CLX V1000-belichting, bestaande uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem. Voor de verwarming van de tomatenteelt werd gebruikgemaakt van het bestaande verwarmingsnet.

Die bestond uit een buisrailnetwerk op de grond met tien buizen van 45 millimeter doorsnede en een groeibuisnetwerk van vier buizen zo'n 40 centimeter boven de teeltmat. 'Een tweede afdeling werd primair verwarmd met de groeibuis en een derde afdeling primair met de buisrail', geven de onderzoekers aan.


Versterkend effect op wortelgestel

De energiebesparing die in de tomatenproef werd behaald, komt volgens de onderzoekers vooral voort uit minder meters verwarmingsbuis in het groeibuisnetwerk. 'De verticale luchtstroom, veroorzaakt door de ventilator van de groeilamp, heeft ook een versterkend effect op het wortelgestel. Hierdoor is het wellicht zelfs mogelijk om zonder verwarming te telen, maar dat is niet onderzocht', staat in het onderzoek.

In de komkommerproef is eveneens gebruikgemaakt van het verwarmingsnet van de kas, bestaande uit twee netten: het ondernet (buisrail) en het bovennet (groeibuis). In eerste instantie werd alleen het ondernet gebruikt en in een later stadium alleen het bovennet.

'De buisinput was altijd laag, omdat er nooit schimmelvorming optrad vanwege de verticale luchtstroom', lichten de onderzoekers toe. 'Deze luchtstroom zorgt er ook voor dat het vochtgehalte in de kas beter gereguleerd werd, waardoor het scherm vaker gesloten kon worden: met slechts een kleine kier om het vocht af te voeren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer