‘Prettig voor ons, prettig voor de koeien’

Over stalverlichting had melkveehouder Ron Iwema uit het Groningse Rasquert nooit erg nagedacht. Maar toen zijn gasontladingslampen aan vervanging toe waren, ging hij op onderzoek uit. ‘Ik had natuurlijk de kapotte lampen kunnen vervangen, maar ik ontdekte de verlichting van Agrilight via LTO Ledenvoordeel’, vertelt hij.

%E2%80%98Prettig+voor+ons%2C+prettig+voor+de+koeien%E2%80%99
LTO Ledenvoordeel
© LTO Ledenvoordeel

‘Ik dacht dat ik misschien elders wel goedkoper terecht kon’, zegt Iwema, ‘maar dit liep via een agrarisch installatiebedrijf dat al eerder werk voor mij had verricht. Ik wist dat ze goed werk leveren en bovendien konden ze binnen korte tijd bij me aan de slag. Dat is in deze tijd niet heel vanzelfsprekend. Zij hebben ook een lichtplan gemaakt, afgestemd op onze specifieke situatie.’

De installatie nam een week in beslag. De oude verlichting bleef ondertussen gewoon functioneren. Er kwam een nieuwe lichtcomputer en nieuwe bekabeling. De lichtcomputer heeft drie programma’s, waarmee verschillende tijdprogramma's ingesteld kunnen worden voor bijvoorbeeld melkvee en droogvee.

Iwema: ‘Het licht kan minder fel als het niet nodig is. Het gaat langzaam aan en langzaam weer uit.' Hiermee worden zonsopgang en zonsondergang gesimuleerd, wat goed is voor het bioritme van de koe. 'De nachtverlichting is rood, na tien uur ’s avonds. Dan kan ik wel zien, maar de koeien hebben er geen last van', legt Iwema uit. 'De melkkoeien krijgen per dag zestien uur licht, behalve als er voldoende daglicht is, en de droge koeien acht uur per dag. Dat geeft ze meer rust.’

Het geeft machtig licht in de hele stal en dat werkt heel prettig

Ron Iwema, melkveehouder in Rasquert

Stroomverbruik

De lampen van Agrilight zijn LED-lampen met een kleurtemperatuur met een neutraal witte lichtkleur. ‘Ik had half zoveel lampen nodig voor dezelfde lichtopbrengst als voorheen én het stroomverbruik is half zo laag. Met de huidige energieprijzen is dat natuurlijk wel een belangrijk argument.’

Overigens merkt hij nog niet zo veel van de stijgende energietarieven, want hij heeft een vijfjarig contract, dat pas over een paar jaar afloopt. ‘Eerst was ik niet zo blij met dat vijfjarige contract, maar nu wel’, lacht hij.

Iwema heeft ook een dak vol liggen met zonnepanelen, die 55.000 kWh opleveren, ongeveer de helft van het totale verbruik. ‘Maar die zonnepanelen doen natuurlijk niks op momenten dat de stalverlichting aan is.’ De agrariër is bijzonder tevreden met zijn aanschaf. ‘Het geeft machtig licht in de hele stal en dat werkt heel prettig. Je moet alles goed kunnen zien, dat is rustgevend. En als het prettig is voor ons, dan is het ook prettig voor de koeien.’

Agrilight claimt dat goede verlichting productieverhogend werkt. Dat neemt Iwema met een korreltje zout, maar hij is het ermee eens dat het welzijn van de koeien een gunstige uitwerking heeft op de melkopbrengst. ‘Als het welbevinden van de koeien niet optimaal is, produceren ze ook niet optimaal.’


Het bedrijf van Ron Iwema

Het melkveebedrijf van Ron Iwema is gelegen in Rasquert, zo’n twintig kilometer ten noorden van de stad Groningen. Het bedrijf telt 140 melkkoeien en 120 hectare land. Op 80 hectare verbouwt Iwema gras, maïs en veldbonen. De overige 40 hectare die hij bezit wordt verhuurd. Voorheen verlichtte hij de stal met 22 gasontladingslampen van elk 240 watt. Nu kan hij toe met twaalf lampen, die de helft minder energie verbruiken. De spreiding van het licht is niettemin even goed als voorheen. De koeien komen niet meer in de wei, omdat ze net zo lief op stal staan. Melken gebeurt door een melkrobot.

Meer informatie over ledenvoordeel op lampen van Agrilight

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel