Standaard dataprotocol laat nieuwe technologieën beter samenwerken

Een standaard dataprotocol moet nieuwe technologieën in de glastuinbouw beter op elkaar laten aansluiten. De glastuinbouw kan door het Horticulture Data Protocol (HDP) nog sneller innoveren, stelt Glastuinbouw Nederland.

Standaard+dataprotocol+laat+nieuwe+technologie%C3%ABn+beter+samenwerken
© Marieke Verbiesen

De glastuinbouw digitaliseert in een rap tempo. Gedreven door stijgende energieprijzen en technologische ontwikkelingen stappen steeds meer tuinders over op belichting met led, geavanceerdere klimaatcomputers en de nodige sensoren.

Het nieuwe Horticulture Data Protocol (HDP) zorgt ervoor dat de communicatie tussen deze technologieën op een universele manier verloopt en dat de integratie van de hardware vereenvoudigt. Zo zal bijvoorbeeld de aansturing van dimbare ledbelichting hierdoor eenduidiger worden.


Markt versnellen

Lichtspecialist Ledgnd en ingenieursbureau Inventeers ontwikkelen dit protocol, ondersteund door Glastuinbouw Nederland en gesubsidieerd door 'Stichting Kennis in je Kas'.

Door het ontbreken van een universele standaard kost het de leveranciers en installateur bij ieder project veel tijd om alle hardware perfect op elkaar aan te laten sluiten. 'Naast dat dit kostbaar en tijdrovend is, zorgt een tekort aan vakmensen voor vertraging. Door het ontwikkelen van het HDP willen wij de markt versnellen', aldus directeur Ramón van de Vrie van Ledgnd.

Bedrijven die zich als stakeholder bij het project aansluiten, krijgen de mogelijkheid om input te leveren. Van de Vrie: 'Deze stakeholders vragen we om input en ze hebben straks als eerste toegang tot het protocol. Onze planning is om in 2023 de eerste hardware al op het protocol te laten draaien.' Volgens Glastuinbouw Nederland is er een breed draagvlak onder haar leden voor een standaard dataprotocol.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer