5 vragen over onderzoek naar ziekteverwekkers in kaslucht

Het PPS-project Air Monitoring 'Wat is er aanwezig in de lucht?' richt zich op het analyseren van luchtmonsters uit de kas op de aanwezigheid van schimmels en bacteriën. Doel is om ziekteverwekkers in een vroeg stadium op te sporen en de teelt daarop bij te sturen.

5+vragen+over+onderzoek+naar+ziekteverwekkers+in+kaslucht
© Twan Wiermans

Waarom is niet eerder gekeken naar de lucht in de kas?

De glastuinbouwsector doet veel aan monitoring en detectie van ziekteverwekkers in plantmateriaal, water en grond, maar tot nu toe was er geen apparatuur beschikbaar die in korte tijd veel lucht kon bemonsteren. Voorheen was dat een paar liter per minuut, maar nu zijn er hoeveelheden van 300 liter per minuut mogelijk.


Waarom is het nodig zulke grote monsters te nemen?

Omdat pathogenen meestal in lage concentraties in de lucht voorkomen, moet je veel lucht verzamelen om ze op te sporen. Vanwege covid-19 heeft de medische wereld vooruitgang geboekt in het ontwikkelen van apparatuur en daar maakt de glastuinbouw nu gebruik van.


Wie heeft daarvoor het initiatief genomen?

Het projectvoorstel van Wageningen University & Research (WUR) is gehonoreerd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Private financiering komt van Glastuinbouw Nederland, Stichting Kijk en de gewascommissies Komkommer, Gerbera en Roos. Maar ook het Franse Bertin Instruments, dat luchtbemonsteringsapparatuur ontwikkelt, en toeleveringsbedrijf Royal Brinkman, die kan zorgen voor metingen op verschillende plaatsen in de kas, zijn partner.

Pessl Instruments, 20/20 Seed Labs en One Planet-Imec NL zetten ook hun specifieke expertise in. Tot slot nemen kennisinstituten als WUR en Hogeschool Leiden deel, waarvan studenten luchtmonsters nemen en analyseren.


Hoe gaat het project in zijn werk?

Het project, dat loopt van april 2022 tot april 2026, onderzoekt de volgende onderwerpen: beschikbare apparatuur, analysemethodes van luchtmonsters uit de kas, moleculaire detectiemethodes voor ziekteverwekkers, verspreiding via de lucht van ziekteverwekkers op komkommer en luchtmonsters in de praktijk van komkommer, gerbera en roos.


Wat kunnen de voordelen voor glastuinders zijn?

Het doel is om beter in beeld te krijgen welke ziekteverwekkers op welk moment voor, tijdens of na de teelt in de lucht zitten. Bij een hoge schimmeldruk kan het advies bijvoorbeeld zijn om de kas te ontsmetten.

Het project hoeft zich niet te beperken tot komkommer, gerbera en roos. Als telers problemen hebben met andere gewassen, kunnen ze zich ook melden. Het project zet in op een multidisciplinaire aanpak met een brede expertise.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer